Buurtblog - Ruut Willems


blog van de wijkmanager

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Heel jammer!

geplaatst op 25 september 2020, 09:43 uur, door Ruut Willems

Beste bewoners en ondernemers,

Jammer en vervelend dat het gesprek over de Zuiddijk geen doorgang kon vinden afgelopen dinsdag. Het had voor mij een goede afsluiting moeten worden na een lange voorbereiding zo vlak voor de start van mijn verlate ‘zomer’ vakantie die vandaag aanvangt.

We hopen u straks weer mee te nemen in de voorbereidingen naar de bijeenkomsten die nu op 10, 11 en 12 november gepland staan.

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Doorschuiven Vrijwilligersfeest 2020 naar voorjaar 2021

geplaatst op 11 september 2020, 07:37 uur, door Ruut Willems

Misschien heeft u het al gelezen en weet u het al. Onderstaand persbericht geeft informatie over het verplaatsen van het Vrijwilligersfeest. 

Door Zaankanters voor Elkaar is in samenspraak met de gemeente besloten om het jaarlijks Vrijwilligersfeest van dit jaar door te schuiven van 7 december 2020 naar juni 2021. De reden van dit uitstel zijn de coronamaatregelen die grote samenkomsten verhinderen. Het door corona ingegeven uitstel, biedt de kans om het feest vanaf 2021 elk jaar in het (late) v...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Het gesprek over de Zuiddijk update

geplaatst op 11 september 2020, 07:30 uur, door Ruut Willems

Inmiddels hebben meerdere bewoners en ondernemers aangegeven dat zij live aanwezig willen zijn bij het gesprek over de Zuiddijk. Alle andere bewoners kunnen met een livestream via Youtube het gesprek volgen (volgend weekend kunt u hier de link vinden). De bewoners en ondernemers die op de Zuiddijk wonen, krijgen een persoonlijke uitnodiging om met Zoom (videoverbinding) mee te denken en mee te praten. Voor hen is een aparte link beschikbaar per thema, zodat gericht ingelogd kan worden. Tot slot,...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Gesprek over de Zuiddijk (2)

geplaatst op 4 september 2020, 09:29 uur, door Ruut Willems

Over twee en een halve week is het zover en vindt het gesprek over de Zuiddijk plaats. Ik heb hierover in mijn blog van 7 augustus https://zaandamzuid.info/bericht/48858/ja-hoor--h%C3%A8t-gesprek-over-de-zuiddijk-komt-eraan- al geschreven.

Inmiddels zijn we weer verder met de organisatie hiervan en zijn de thema’s bekend. Het is nog een behoorlijke uitdaging om in coronatijd een bewoners- en ondernemersbijeenkomst te organiseren die voornamelijk online zal plaatsvinden en maar in beperkte mate l...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Ja hoor! Hèt gesprek over de Zuiddijk komt eraan!

geplaatst op 7 augustus 2020, 11:16 uur, door Ruut Willems

22 september a.s. is het dan zover. Na uitstel door het Coronavirus, gaat op 22 september het gesprek over de  Zuiddijk plaatsvinden. Ja het is duidelijk, er is al veel gefilmd, geschreven, gepraat, rondgelopen en besproken op en over de Zuiddijk.

Waarom dan nog een keer.........?

De meldingen kwamen vanuit allerlei hoeken en gaten in tijd en ruimte en leidden niet tot een integrale aandacht en aanpak. Dat moet en kan anders!

Op 22 september draait het om een totale inventarisatie van wat er spe...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Afval en grof afval ergernis wordt aangepakt

geplaatst op 7 augustus 2020, 11:05 uur, door Gemeente Zaanstad

Gemeente neemt het ophalen van grofvuil weer over van HVC

Via een persbericht en een huis-aan-huis bezorgde flyer hebben we gisteren bekend gemaakt dat de gemeente vanaf 1 september het grof afval weer zelf bij de inwoners ophaalt. Tot die tijd doet HVC dit nog. Zaanstad.Nieuws pakt dit nieuws op. In het artikel staat ook de quote van Gerard Slegers: ‘We willen sneller en efficiënter het grof afval verwijderen en afvoeren. Zo kunnen we er met zijn allen voor zorgen dat de openbare ruimte schoner ...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Op laatste wijkspreekuur met wijkwethouder komen 6 bewoners af.

geplaatst op 31 juli 2020, 11:51 uur, door Ruut Willems

Afgelopen maandag was het laatste spreekuur met de wijkwethouder. De pilot gaan we nu evalueren. Er zijn 3 bijeenkomsten geweest. Op de eerste waren er 8 bewoners of ondernemers. De 2e bijeenkomst is er niemand geweest en de 3e kwamen er 6 bewoners. We gaan nu bespreken of en hoe we het wijkspreekuur voortzetten: met of zonder wijkwethouder. Vanwege de vakantie zullen we dat ergens begin september bespreken. Ik informeer u dan tegen die tijd hierover. Ondertussen gaat het spreekuur wel gewoon do...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Met burgemeester en politiechef door de wijk

geplaatst op 24 juli 2020, 10:15 uur, door Ruut Willems

Afgelopen maandag samen met de burgemeester en de politiechef rondje door de wijk gemaakt en met bewoners een rondgang gemaakt over de Zuiddijk en omgeving.
Het is altijd weer verfrissend om met bewoners in contact te zijn en te luisteren naar wat er speelt. En, hoe we daarin gezamenlijk actie kunnen ondernemen om specifieke situaties te verbeteren. De Zuiddijk blijft veel aandacht vragen bij bewoners en ondernemers. En dat is ook terecht. De videofilmpjes op deze site maken dat duidelijk en ook ...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Jongeren in de wijk

geplaatst op 10 juli 2020, 07:43 uur, door Ruut Willems

Vandaag in de reeks video portretten nog geen volledig verhaal. Een korte impressie over het thema jongeren in Zaandam zuid.  
De opnamen vroegen tijd meer dan voorzien. Over 2 weken kunt u het Hele verhaal zien.

 

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Stil op wijkspreekuur

geplaatst op 3 juli 2020, 09:54 uur, door Ruut Willems

Afgelopen maandag vond het tweede wijkspreekuur plaats met wijkwethouder Gerard Slegers.
Na een flinke opkomst op de eerste bijeenkomst van 8 personen had zich voor afgelopen maandag niemand aangemeld.
Dat is jammer want dit is nu juist het moment om te onderzoeken hoe een samenwerking tussen de wijkwethouder en de wijkmanager kan leiden tot initiatieven en oplossing van situaties en problemen in de straat, buurt en wijk.

Zie de link https://zaandamzuid.info/bericht/47556/wijkspreekuur-komt-er-wee...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Wijkspreekuur komt er weer aan èn wat deze de vorige keer heeft opgeleverd!

geplaatst op 26 juni 2020, 12:53 uur, door Ruut Willems

Aanstaande maandag is er om 17.30 uur weer een wijkspreekuur met aanwezigheid van Gerard Slegers. (zie https://zaandamzuid.info/activiteit/42940?datum=20200629)

Vorige maand op 25 mei, was er een wijkspreekuur met de wijkwethouder Gerard Slegers. Er zijn 8 bewoners geweest met hun zorgen in en over de wijk. Met name de Zuiddijk is aan de orde geweest en de Waslvisvaardersbuurt.

Het betreft veel te hard rijden, parkeerarrogantie, geluidsoverlast, drugs dealen, hufterigheid, agressie. Al met al ov...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

U kunt nu waarderen!

geplaatst op 19 juni 2020, 08:03 uur, door Ruut Willems

Onlangs is deze site uitgebreid met waarderingsterren. In eerste instantie kunt u op 3 plaatsen aangeven wat u ervan vindt. Dat zijn dit blog, de videoportretten en de site als geheel. 

Uw mening doet er toe en u kunt aangeven wat u goed of minder interessant vindt. U kunt ook, indien gewenst, uw mening geven onder de sterren. Dat helpt bij het verbeteren van de informatie die specifiek voor de bewoners van Zaandam Zuid bedoeld is. 

De site zaandamzuid.info is een pilot! Bewonersbetrokkenheid en...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Burgemeester en wijkwethouder in gesprek met bewoners

geplaatst op 12 juni 2020, 09:13 uur, door Ruut Willems

Afgelopen maandag heb ik met de Burgemeester een rondje door de wijk gemaakt. Een of twee keer per jaar fietsen we door de wijk, ontmoeten bewoners en bezoeken plekken die aandacht vragen. Het is fijn om zo direct met de burgemeester in gesprek te zijn. Dat geldt voor de bewoners, de partners en ook voor mij. Een moment ook voor de Burgemeester om te horen, voelen en ervaren wat de stand van zaken is in de wijk en de zorgen te delen.
 
Maandag startte ook het eerste wijkspreekuur met aanwezigheid ...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Geef uw mening over deze site!

geplaatst op 29 mei 2020, 08:07 uur, door Ruut Willems

De wijkwebsite is nu ruim anderhalf jaar in de lucht. Een moment om even stil te staan en te weten hoe u de website ervaart. Geeft de site bijvoorbeeld voldoende informatie over activiteiten in de wijk? Weet u beter wat er in de wijk speelt door de site. Of, mist u informatie?

Studenten van de Universiteit van Utrecht hebben de vragenlijst gemaakt. Klik op link hieronder om uw mening te geven over de wijkwebsite zaandamzuid.info.
https://survey.uu.nl/jfe/form/SV_cYEUO6ZvYDdFslT

 

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Wijkwethouder Gerard Slegers sluit aan op wijkspreekuur Zaandam-Zuid

geplaatst op 29 mei 2020, 07:59 uur, door Ruut Willems

Het wijkspreekuur kan na 1 juni weer plaatsvinden in de wijk. We starten deze maand op maandag 8 juni. 

Wijkwethouder Gerard Slegers zal de komende maanden ook aanwezig zijn bij het wijkspreekuur.

Heeft u een goed idee of initiatief voor uw straat, buurt of wijk? Of een vraag waar u wel hulp bij kunt gebruiken? Wij zitten op maandag 8 juni van 17.00 uur tot 18.00 uur klaar in wijkcentrum de Zuidhoek aan de wilgenstraat 11 om de u te woord te staan. Bewoners kunnen terecht met vragen over leefbaa...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Wijkwaardering voor MaroZaanse Jamila

geplaatst op 15 mei 2020, 16:15 uur, door Ruut Willems

Vandaag kunt u de video bekijken van Jamila Amestoun. Zij noemt zichzelf MaroZaanse want in  Marokko opgegroeid en woonachtig in Zaandam Zuid. Jamila is een betrokken bewoonster en zet zich in om de buurt schoon en prettig te maken en te houden. Enkele weken geleden heeft zij voor haar inzet de wijkwaardering ontvangen. Een waardering vanuit de gemeente, Coronaproof uitgereikt. En deze waardering is terecht!
 
Immers door samen in de wijk te doen en te laten, te melden en actief te zijn kunnen we ...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Hoe gaat het met U?

geplaatst op 1 mei 2020, 11:19 uur, door Ruut Willems

We zijn alweer meer dan een maand beperkt in onze bewegingsvrijheid door het Coronavirus. Tal van acties en programma's zijn opgezet en zorgen zijn gedeeld en waar nodig opgepakt. Vanuit het stadhuis wordt hard gewerkt om het leed te verzachten en op te treden waar het moet en oplossingen te zoeken en vinden waar het kan. 

Maar hoe gaat het nu met U? 

 

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Vrijmarkt digitaal

geplaatst op 24 april 2020, 09:05 uur, door Ruut Willems

Weet u dat deze site ook als een soort vrijmarkt gebruikt kan worden? Dat kan al dagelijks en op koningsdag is het natuurlijk helemaal een mooie kans om uw spullen onder de aandacht te brengen van uw mede bewoners en te verkopen. Dat is het voordeel van het hebben van een eigen wijkwebsite! 

Probeer het eens uit en wellicht kunt u toch nog een mooie slag slaan met de verkoop van spulletjes die u niet meer nodig hebt of niet meer gebruikt. 

Waarom deze gratis optie niet optimaal gebruiken? Zo hel...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Betaald parkeren en nog meer.....

geplaatst op 17 april 2020, 08:05 uur, door Ruut Willems

Begin dit jaar is met het project Beeld & Geluid in Zaandam Zuid gestart. Elke twee weken kon u en  filmpje van inwoners, ondernemers en andere betrokkenen over thema’s en ontwikkelingen in Zuid zien. De eerste serie filmpjes toonden de vraagstukken over ondernemen op de Zuiddijk. In verband met het coronavirus kon een bijeenkomst in de wijk hierover, met alle mogelijke partners, niet doorgaan. We pakken dit, zodra het weer kan, zeker op.

Eerder hebben we aangegeven tijdelijk te stoppen met de po...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Actuele Informatie i.v.m. Corona virus voor àlle doelgroepen

geplaatst op 10 april 2020, 07:00 uur, door Ruut Willems

Belangrijke coronahulpvragen en initiatieven voor Zaanstad

https://samenoverzorg.zaanstad.nl/corona-initiatieven

----------------------------------------------------------------------

Het coronavirus zorgt voor een onzekere tijd. Veel is onduidelijk, het is een spannende tijd en soms ook eenzaam. Mensen met een fysieke of verstandelijke beperking, mensen met autisme, hun naasten, maar ook ouderen en andere kwetsbare mensen kunnen het extra moeilijk hebben in deze onzekere tijden. Juist nu wil ME...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Jongeren in een tijd van corona, een videoproject door jongeren 12+

geplaatst op 3 april 2020, 10:25 uur, door Ruut Willems

Doen jullie mee?

Jongeren zijn sociaal, creatief, slim, soms onhandig, soms heel handig en vaak energiek. Maar wat als je er nu min of meer alleen voor staat of alleen op afstand kunt communiceren, chillen of contact hebt. Dat is de dagelijkse werkelijkheid op dit moment april 2020.

Video project jongeren in een tijd van Corona is een mogelijkheid om jouw situatie op je telefoon de delen.Hoe ga je om met de nieuwe situatie: geen school, geen gezamenlijke (sport)activiteiten en afgesloten chill-p...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Videoportretten Zaandam Zuid vanwege Corona crisis in de wacht...

geplaatst op 29 maart 2020, 14:00 uur, door Ruut Willems

... en dus ook uitstel voor de bijeenkomst over de Zuiddijk. De geplande datum van 14 april om het leven en ondernemerschap aan de Zuiddijk te bespreken gaat helaas niet door.  Energie, motivatie en aandacht zijn noodzakelijk  om een verandering teweeg te brengen en deze zijn juist nu hard nodig  om met elkaar in te zetten op de huidige en toekomstige ontwikkelingen rond het Coronavirus. Daarom hebben we besloten om de bijeenkomst over de Zuiddijk uit te stellen tot na de zomer en de videoportre...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Blijf binnen!

geplaatst op 25 maart 2020, 09:38 uur, door Ruut Willems

-

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Wijkwebsite juist nu belangrijk in strijd tegen het Corona virus

geplaatst op 20 maart 2020, 13:30 uur, door Ruut Willems

In deze periode van onzekerheid is het belangrijk dat we elkaar goed op de hoogte houden van wat er speelt in de wijk. Juist nu is de wijkwebsite dè verbindende schakel en daarom belangrijk dat hier de krachten gebundeld worden in de strijd tegen het coronavirus.
Daarom roep ik iedereen op zich aan te melden op de site om informatie te delen en aandacht voor elkaar te hebben.
En als uw buren nog niet op de hoogte zijn van de site maak hen er dan op attent. 

Actuele ontwikkelingen worden op de site...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Vandaag wijkwebsite zaandamzuid in NHD

geplaatst op 18 maart 2020, 07:51 uur, door Ruut Willems

De wijkwebsite van zaandamzuid krijgt belangstelling van het Noordhollands Dagblad. 

Helaas wordt naar het verkeerde www adres verwezen.  Er staat zaandamzuid.nl dit moet uiteraard zijn www.zaandamzuid.info 

Er is inmiddels een rectificatie naar de krant gestuurd. 

Enfin, wel fijn dat de site van, voor en door bewoners opgemerkt wordt door de lokale media. 

 

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Coronavirus –eensgezind met elkaar!

geplaatst op 15 maart 2020, 11:06 uur, door Ruut Willems

Allereerst hoop ik dat het goed met uw gezondheid gaat! En waar dat minder het geval is dat u goed opgevangen of verzorgd wordt.
 
Het coronavirus veroorzaakt veel onrust en in sommige gevallen ook impulsieve reacties zoals het hamsteren van levensmiddelen. Dat is niet nodig en onwenselijk nu we voor de uitdaging staan om vooral solidair te zijn met elkaar. Ik vind het schrijnend te lezen dat er al tekorten zijn bij de voedselbanken.
 
Op het stadhuis en in de wijkcentra zijn adequate acties genomen...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

De Zuiddijk volop in de schijnwerpers!

geplaatst op 13 maart 2020, 11:10 uur, door Ruut Willems

Op 14 april a.s. organiseren we een (ondernemers en bewoners) bijeenkomst in wijkcentrum de Zuidhoek met alle mogelijke belanghebbenden en betrokkenen om over de toekomst van de Zuiddijk te praten. De videoportretten die over de Zuiddijk gemaakt zijn én nog gemaakt worden zijn aanleiding om het gesprek over de Zuiddijk te gaan voeren. En natuurlijk ook de aandacht vanuit raadsleden en de media over het wel en wee van de Zuiddijk bevestigt dat het een actueel thema is.


Doel van het gesprek op 14 ...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Cultuurfestival 22 maart gaat niet door.

geplaatst op 13 maart 2020, 11:00 uur, door Ruut Willems

Vanwege het coronavirus gaat het Cultuurfestival op Zondag 22 maart in de Zuidhoek niet door. De verwachting is dat het festival drukbezocht gaat worden en de 100 bezoekers zal overstijgen. Het risico voor besmetting is daarom te groot geworden en is besloten om de richtlijnen van het RIVM en de overheid te volgen.
 
Het is uitermate jammer dat het zo loopt. De voorbereidingen zijn in volle gang en de teleurstelling is groot onder de vele vrijwilligers. Het festival is niet afgesteld maar slechts ...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Hulpapp huiselijk geweld

geplaatst op 26 februari 2020, 11:38 uur, door Ruut Willems

Afgelopen week werd de Hulpapp huiselijk geweld gelanceerd. Dit burgerinitiatief is met steun van Zaanstad en financiële steun vanuit de regio gemeenten tot stand gekomen.

Dit is de enige plek waar je alle informatie over huiselijk geweld en seksueel geweld op één plek vindt met hulp binnen handbereik. De app bevat informatie over beschikbare hulp van regionale en lokale organisaties in Zaanstad, Purmerend en Edam-Volendam en ondersteunt Nederlands, Turks en Engels.

Downloaden kan heel makkelijk...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Wat vindt u van de Zuiddijk?

geplaatst op 21 februari 2020, 08:54 uur, door Ruut Willems

De Zuiddijk staat in de belangstelling van politiek, ondernemers en bewoners. Dat is de laatste weken wel gebleken. En dat moet nog even zo blijven want anders is de aandacht alweer vervlogen van deze locatie.
Praat mee op deze site zodat we uw mening lezen en een volledig beeld krijgen van het belang van de dijk voor de buurt en de wijk. Wat zijn uw ideeën voor hoe het anders kan of moet?
Hier op deze site kunnen we het gesprek beginnen over de ontwikkeling van uw straat, buurt of wijk Zaandam Zu...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Aandacht voor de Zuiddijk, en dan…

geplaatst op 15 februari 2020, 11:13 uur, door Ruut Willems

Het 2e videoportret van een ondernemer op de Zuiddijk is te zien. Karin Geers is al sinds 1988 op de Zuiddijk gevestigd en vertelt haar verhaal.  https://zaandamzuid.info/bericht/42813/dit-is-toch-mijn-kindje---- 

Er is de laatste tijd veel aandacht voor de Zuiddijk vanuit de raad, in de krant en ook op deze site en al veel langer op de dijk zelf door ondernemers en bij omwonenden. Vorig jaar zijn we gestart met het maken van videoportretten van bewoners en ondernemers over thema’s die in Zaanda...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Essalam moskee

geplaatst op 7 februari 2020, 12:22 uur, door Ruut Willems

Ik ben blij dat er na langdurig uitstel en zorgvuldig onderzoek nu langzaam maar zeker duidelijkheid komt over de verbouwing van de Essalam Moskee in Zaandam Zuid.
Het bestuur van de Essalam Moskee is een belangrijke partner in de wijk en draagt bij aan een evenwichtige ontwikkeling van Zaandam Zuid. In deze multiculturele wijk is het belangrijk om goed samen te werken en met elkaar in gesprek te zijn, elkaar te respecteren en samenhang te vinden. Als we ons daar allemaal voor inzetten werken we ...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Samen maken we plezier in de wijk!

geplaatst op 31 januari 2020, 10:27 uur, door Ruut Willems

Gisteren inspirerend overleg gehad over een culturele middag in de Zuidhoek. Met bewoonster Chantal Schriekenberg als motor wordt op zondagmiddag, 22 maart tussen 15.00 en 18.30 uur een middag georganiseerd met muziek, hapjes en drankjes uit verschillende windstreken, workshops en tal van andere activiteiten. Centraal staat ontmoeting en kennis maken met elkaar en vooral genieten.
 
Deelnemende partijen zijn onder andere Fluxus, Sociaal Wijkteam, stichting Alwaan, Milli Gorus, Dimamed en tal van e...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Bewoners en ondernemers op de Zuiddijk laten van zich horen.

geplaatst op 24 januari 2020, 08:56 uur, door Ruut Willems

Bewoners en ondernemers op de Zuiddijk laten van zich horen op het stadhuis en in de media!
Dat helpt.
 
Wat is uw verhaal?
 
Schrijf en deel uw verhaal en ervaringen in uw straat, buurt en wijk op deze site. Het is tenslotte úw wijk. Zo leren we elkaar beter kennen en kan een gesprek starten over wat er speelt en anders kan.
Ook als het goed gaat in uw straat, buurt of wijk is het leuk om dit te delen met andere bewoners.
 
Samen maken we de wijk!
(zie ook de videoportretten van buurtbewoners die vanaf ...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

‘Het geluid van Zaandam Zuid’

geplaatst op 17 januari 2020, 14:40 uur, door Ruut Willems

Hoe is het om in Zaandam-Zuid te wonen, te werken, te leven en te recreëren? Wat gaat er goed en wat gaat minder goed? De komende maanden gaan we hierop in met videoportretten van bewoners en ondernemers.

Bekijk nu de trailer!

 

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

2020

geplaatst op 10 januari 2020, 11:54 uur, door Ruut Willems

Het is zover, het is 2020.
Hoe mooi is dat! Een nieuw jaar met nieuwe uitdagingen en ontwikkelingen in Zaandam Zuid.
 

In 2020 gaan we de samenwerking tussen alle partijen die werkzaam zijn in de wijk verbeteren. We hebben al stappen gezet het afgelopen jaar. Door goed af te stemmen kunnen we nog beter inspelen op de wensen en behoeften van de bewoners.


Eind januari worden de eerste videoportretten van bewoners en ondernemers op de site www.zaandamzuid.info vertoond. Elke 2 weken zal er een portre...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Bedankt!

geplaatst op 3 januari 2020, 09:36 uur, door Ruut Willems

Het is voorbij…. 2019. Het was voor mij als wijkmanager en boeiend jaar. Immers sinds mijn aantreden als wijkmanager van Zaandam Zuid in februari 2017 zijn er veel acties ondernomen en activiteiten opgezet. Zo is het wijkcentrum de Zuidhoek alweer bijna 2 jaar geopend en weten bewoners steeds meer het centrum te vinden aan de Wilgenstraat 11. Ook de wijkwebsite is dit jaar van gestart, van, voor en door bewoners www.zaandamzuid.info
Inmiddels zijn ca. 175 deelnemers aangemeld voor de nieuwsbrief ...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Facebook

geplaatst op 27 december 2019, 11:35 uur, door Ruut Willems

Ik ben niet van Facebook. Ik weet dat iedereen z’n Facebook heeft openstaan en dat het de kortste weg is naar contact.
Facebook is een multinational die probeert zo veel als mogelijk informatie te verzamelen en waar het kan dit te gebruiken voor commerciële doeleinden. Daarnaast is mijn privacy niet vanzelfsprekend gewaarborgd. Vorige week nog lagen 267.000.000 gegevens van Facebook gebruikers op straat zijn komen te liggen. Voor mij de redenen om me niet aan te melden op Facebook.
Daarnaast is he...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Monet

geplaatst op 20 december 2019, 10:16 uur, door Ruut Willems

Ik houd van schilderijen die niet ‘af’ zijn. Waar het licht nog doorheen schijnt, je zelf nog kunt bijwerken waar dat überhaupt nog een optie is en waar door het zoeken naar perfectie de verf kleurloos is geworden.
 
Afgelopen weekend was ik naar de tentoonstelling van Monet ‘tuinen van verbeelding’ in het kunstmuseum in Den Haag. Zalen vol met indrukwekkende schilderijen.
 
Het zijn de geschilderde schetsen en voorstudies van Monet die me het meeste aanspreken. Er zijn tal van schilderijen te zien...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Turkse vrouwen in beweging

geplaatst op 13 december 2019, 12:08 uur, door Ruut Willems

Ik had al eerder geschreven dat wijkcentrum Zaandam Zuid steeds meer een multicultureel centrum wordt. Elke dinsdag strijken ca. 15 - 25 Turkse vrouwen neer in het wijkcentrum. Zij drinken thee, praten met elkaar en bespreken verschillende onderwerpen. Daarnaast luisteren ze naar muziek, doen aan yoga en leren ze Nederlands. In januari zal ook op de woensdag nog een groep vrouwen aansluiten. 

Op bijgaande foto zijn de vrouwen Yoga aan het doen. Op de andere foto luisteren zij naar een muzikant d...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Opruimen

geplaatst op 13 december 2019, 12:03 uur, door Ruut Willems

Dat is wat ik afgelopen weekend heb gedaan.
Vaak liggen er zoveel spullen in huis die je wel hebt maar niet meer of nauwelijks nog gebruikt. Dus ben ik maar eens gaan opruimen en bekijken wat ik niet meer nodig heb en die een ander wellicht nog goed kan gebruiken.

Zo had ik aan het einde van de dag 2 volle tassen met spullen bij elkaar gelegd. Allemaal nog in goede staat. Cd’s, boeken, schoenen, citruspers en een winterjas. Ik hoop dat ik er anderen een plezier mee ga doen.

Ik heb het naar de weg...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Beplanting ouderen fitness aangelegd.

geplaatst op 6 december 2019, 08:24 uur, door Ruut Willems

De beplanting van de ouderen fitness plek aan de Straat Davis is inmiddels aangelegd. Een mooie boom in het midden en struiken langs de kant. Ook is het nu mogelijk voor rolstoelgebruikers om de trapper apparaten te gebruiken. 

Daarmee is de locatie nu helemaal op orde. Het zal nog even duren voordat alles in bloei staat. Maar als de lente aanbreekt zal het er prachtig uitzien. 

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Zaandamzuid.info groeit en wijkcentrum de Zuidhoek ontwikkelt verder

geplaatst op 29 november 2019, 09:06 uur, door Ruut Willems

Langzaam maar zeker wordt de wijkwebsite ontdekt en (h)erkent als hèt informatieplatform van, voor en door bewoners, ondernemers en partners in de wijk. Alle activiteiten in de wijk staan overzichtelijk leesbaar in het overzicht ‘wat is er te doen’.
 
De Wereldkeuken maaltijd op 4 december waar Surinaams wordt gekookt is helemaal volgeboekt! Wellicht een tip om een volgende keer aan te schuiven op 8 januari bijvoorbeeld? Meld u aan op de site!
 
Inmiddels is ook een Turkse groep vrouwen neergestreke...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Soep, broodjes en praten over ouder worden in de wijk was groot succes!

geplaatst op 22 november 2019, 12:33 uur, door Ruut Willems

Afgelopen maandag vond de bijeenkomst ouder worden in de wijk plaats.
Meer dan 70 oudere bewoners kwamen uit alle buurtjes van Zaandam Zuid naar wijkcentrum de Zuidhoek om mee te praten. Dat vroeg om enige creativiteit met betrekking tot de organisatie en de beschikbare ruimten. Wethouder Gerard Slegers opende de bijeenkomst. Dat moest hij nu wel 2 x doen omdat de bewoners over 2 zalen verdeeld moesten worden in verband met de drukte. Daarna kon men aan verschillende thematefels plaatsnemen om ov...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Voorzaan Vooruit

geplaatst op 15 november 2019, 11:54 uur, door Ruut Willems

Tijdens mijn vakantie is er een en ander gebeurd op de basisschool de Voorzaan. Verschillen van mening tussen ouders en school over wijze van lesgeven, het corrigeren van gedrag van leerlingen. Door een gebrekkige communicatie tussen school en ouders is de zaak geëscaleerd. Afgelopen maandag heb ik met de directie gesproken om te horen wat de stand van zaken is zodat ik begrijp hoe omgegaan wordt met de situatie.  
 
Dit is de stand van zaken: naar aanleiding van een formele klacht van een aantal ...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Ouder worden in de wijk en docuserie van start.

geplaatst op 8 november 2019, 14:02 uur, door Ruut Willems

Ouder worden in de wijk

Op 18 november is er in Wijkcentrum de Zuidhoek een bewonersavond voor 60 plussers. Doel is om samen met de bewoners de belangrijkste speerpunten te bepalen waar nu en de komende jaren de meeste aandacht naar moet uitgaan
We zijn nieuwsgierig naar de beleving en de aandachtpunten die door deze bewoners naar voren worden gebracht. In de agenda op deze site kunt u meer informatie vinden over de bijeenkomst die op 18 november plaatsvindt. 
 
De beweegplek voor ouderen die in de...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Ouder worden in de wijk

geplaatst op 27 september 2019, 13:57 uur, door Ruut Willems

Er zijn nu al tegen de 1900 ouderen van 60 jaar en ouder woonachtig in Zaandam Zuid. Dat aantal zal alleen nog maar toenemen. Ouder worden in de wijk is een thema dat de aandacht heeft van de gemeente Zaanstad. Daarom worden er dit jaar en begin volgend jaar gesprekken gevoerd met direct betrokken instellingen en bewoners in de wijk.
Voor de bewoners van 60 jaar en ouder staat er een bewonersbijeenkomst gepland op 18 november in wijkcentrum de Zuidhoek. Deze bewoners krijgen daarvoor nog een uitn...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Ik ben zo benieuwd naar úw verhalen!

geplaatst op 20 september 2019, 16:30 uur, door Ruut Willems

Wat houdt u bezig?

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Samen werken aan de herinrichting van de Transvaalbuurt

geplaatst op 12 september 2019, 19:59 uur, door Ruut Willems

Enkele weken geleden heb ik samen met collega’s interviews gehouden in de Transvaalbuurt in Zaandam Zuid. We wilden een beter beeld van de buurt krijgen nu deze in 2020 - 2021 wordt heringericht. Afgelopen dinsdag hebben we naar aanleiding van die interviews een aantal bewoners uitgenodigd om verder te praten over de buurt. Wat vinden zij bijzonder aan de buurt, waar zijn zij trots en hoe kan de herinrichting straks bijdragen om de buurt nog meer in harmonie in te richten. Het gesprek is ter voor...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Doet u mee?

geplaatst op 6 september 2019, 17:02 uur, door Ruut Willems

We zitten nog in de voorbereidende fase en toch is het al inspirerend om samen na te denken over hoe de dagelijkse werkelijkheid verbeeld kan worden. Zaandam Zuid is de wijk waar we willen starten om de verhalen, uw verhalen, te registreren.

Als u denkt 'nou, Daar wil ik aan meedoen!' klik dan op de link. Dan neem ik contact met u op. In ieder geval gaat u hier nog meer van horen de komende maanden. Houd mijn blog dus in de gaten!

We zijn al een tijd aan het onderzoeken hoe beleid anders tot sta...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

De zomer voorbij

geplaatst op 30 augustus 2019, 07:15 uur, door Ruut Willems

Woensdag is de ouderen beweegplek aan de Straat Davis geopend. 42 ouderen waren aanwezig om de opening door Wijkwethouder Gerard Slegers bij te wonen. Daarna werden de apparaten uitgeprobeerd onder leiding van drie medewerkers van het sportbedrijf. Vanaf volgende week kan er op de woensdag en vrijdag tussen 10.00 en 11.00 uur onder leiding van het sportbedrijf gebruik gemaakt worden van de apparaten.
 
Het is bijna september en de Dam tot Dam loop dient zich al weer aan. Dit feestelijke gebeuren vi...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Twee dingen

geplaatst op 23 augustus 2019, 08:06 uur, door Ruut Willems

In deze blog wil ik graag aandacht besteden aan de vele bewoners in Zaandam Zuid die zich inzetten voor een schone straat, buurt en wijk. Het is niet vanzelfsprekend dat de straten er steeds schoner uitzien. Bewoner nemen hun verantwoordelijkheid en doen mee om de wijk schoon en heel te houden. Via deze weg wil ik hen daar een groot compliment geven. Zij geven een goed voorbeeld en ik spreek de hoop uit dat velen zullen volgen om ook hun straat en buurt schoon te houden. Zo werken we samen aan e...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Stadhuiscollega’s naar de wijk

geplaatst op 2 augustus 2019, 08:14 uur, door Ruut Willems

Met enige regelmaat nodig ik collega’s uit om in de wijk te komen kijken en praten. Soms ook vragen ze zelf om eens kennis te maken met een buurt of wijk. Het is goed dat collega’s op het stadhuis meer de wijk ingaan en zien, ervaren en horen wat de stand van zaken is in de wijk. Enige tijd geleden fietste ik met concerndirecteur Maatschappelijke Ontwikkeling Irma Stroet door de wijk. Onderweg bezochten we locaties en vertelde ik over hoe we in Zaandam Zuid werken aan thema’s, hoe de wijk ontwikkel...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Verhalen als input voor beleid

geplaatst op 25 juli 2019, 17:36 uur, door Ruut Willems

Vorige week donderdag heb ik samen met collega Saskia de Man in het kader van de zomerschool op het stadhuis voor medewerkers een workshop gegeven: documentaire beleid.
2 uur hebben we verteld, geluisterd, gepraat en gewerkt om beleid meer vanuit de dagelijkse werkelijkheid van de bewoners te formuleren dan vanuit cijfers, data en analyses. Er is een paar jaar geleden een schitterende en tevens beklemmende film gemaakt om de kloof tussen de zogenoemde systeemwereld en de leefwereld zichtbaar te m...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Zaandam Zuid Vooruit .... We stijgen!

geplaatst op 5 juli 2019, 12:12 uur, door Ruut Willems

Zaandam Zuid is voor het eerst sinds 2011 weer aan het stijgen in de beleving van de bewoners ten opzichte van geheel Zaanstad. In 2011 was de cirkel nog grotendeels groen, ja, zelfs op onderdelen donkergroen. Vanaf dat moment is de waardering elke 2 jaar afgenomen tot een dramatisch dieptepunt in 2017 toen bijna alle onderdelen onder gemiddeld waren.

De wijkenmonitor 2019 laat zien dat er de afgelopen 2 jaar een en ander is veranderd. En dat is mooi nieuws voor de bewoners en de wijk. Het betek...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Buurtonderzoek, plantjes en Syrische maaltijd

geplaatst op 21 juni 2019, 07:29 uur, door Ruut Willems

Afgelopen dinsdagmiddag is er een buurtonderzoek geweest in de omgeving van de coniferenstraat. Op initiatief van het Sociaal Wijkteam zijn medewerkers en partners de buurt in gegaan. Deur aan deur werd kennis gemaakt met de bewoners. Honderden plantjes zijn aangeboden aan de bewoners. Het blijkt een prettige manier om het gesprek aan te gaan en te horen wat er speelt en hoe. Het buurtonderzoek is een jaarlijks terugkerende activiteit van het Sociaal Wijkteam en de partners in de wijk. We krijge...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Melden melden melden

geplaatst op 14 juni 2019, 15:20 uur, door Ruut Willems

Het is nog niet vanzelfsprekend dat een bewoner een melding maakt.  Als iemand in de wijk zich ergens zorgen over maakt of een signaal wil geven over de openbare ruimte of over een situatie: meld het dan! Dit is dè manier om ervoor te zorgen dat de wijk op orde blijft.
 
Ik hoor vaak dat bewoners wel opmerkingen hebben of klagen over een bepaalde situatie of locatie en dat dan maar laten zitten. Dat is jammer want dat heeft effect op de leefomgeving en vaak ook op de beleving van de wijk. Meldingen k...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Activiteiten en informatie delen

geplaatst op 31 mei 2019, 13:23 uur, door Ruut Willems

De wijkwebsite is alweer enkele maanden in de lucht en zo’n 150 bewoners, organisaties, ondernemers en professionals hebben zich op de site aangemeld.
Sommige posten hun activiteiten, anderen ontvangen de nieuwsbrief en weer anderen zijn gewoon aangemeld. En de site www.zaandamzuid.infois altijd te bezoeken door iedereen die op zoek is naar informatie, activiteiten of nieuwsgierig is naar wat er speelt of zelf iets wil delen over de wijk.
De resultaten zijn tot nog toe prima. Nog lang niet alle bew...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

In gesprek met elkaar op zaandamzuid.info

geplaatst op 8 mei 2019, 08:53 uur, door Ruut Willems

Op zaandamzuid.info kun je in gesprek gaan en oplossingen zoeken, met elkaar. Door te vragen, te onderzoeken, te delen, te bespreken. Zodat we in verbinding komen en blijven. Vanuit de verbinding groeit het vertrouwen en nemen we uiteindelijk samen verantwoordelijkheid voor onszelf, elkaar, de straat, de buurt, de wijk en de stad.
 
Ik maak gebruik van zaandamzuid.info omdat Ik geloof in de dialoog, in het gezamenlijk nemen van verantwoordelijkheid en elkaar aanspreken en ondersteunen waar het nodi...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Focus

geplaatst op 26 april 2019, 13:24 uur, door Ruut Willems

Enige tijd geleden heb ik geschreven over belangrijke thema's in de wijk zoals die door de partners worden benoemd; eenzaamheid, veiligheid en armoede. Doel is om nog effectiever samen te werken en de afstemming te verbeteren.

Binnen de gemeente is een zelfde ontwikkeling aan de gang. Daarbij is het uitgangspunt 'wijkgericht werken aan de opgaven voor de stad'. Het is nog niet altijd vanzelfsprekend dat door de verschillende afdelingen op eenzelfde wijze naar de stad, de wijk en de buurt gekeken...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Jongeren feest (12 t/m 16 jaar) krijgt vervolg

geplaatst op 19 april 2019, 16:57 uur, door Ruut Willems

Het 1e Fissa feest voor jongeren dat op 1 maart jl. plaatsvond in de Zuidhoek krijgt een vervolg. In overleg met jongerenwerk, beheer van de Zuidhoek, de wijkmanager en de organisatoren staat het 2e feest gepland op 17 mei. Vlak voor de zomervakantie staat de laatste Fissa Party in de planning.

De organisatoren zijn bevlogen ouders die iets willen betekenen voor de doelgroep 12 – 16 jaar. Zij initiëren de activiteit om jongeren in deze leeftijdsgroep iets te bieden en daarnaast om hen mee te nemen...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Persoonlijke verhalen uit de wijk

geplaatst op 12 april 2019, 13:49 uur, door Ruut Willems

Sinds enkele weken is mijn collega Hanneke van Lindert, onderzoeker bij de Gemeente Zaanstad, in gesprek met bewoners over hun beleving van de wijk.
Door verschillende onderzoeken zoals Zaanpeiling wordt al wel een beeld verkregen en is al veel informatie over de wijk en de beleving van de wijk door bewoners bekend. Toch zijn de onderzoeken niet volledig omdat nog onvoldoende de reden achter het antwoord helder is.
Om meer inzicht te krijgen in de beleving van de bewoners in de wijk zijn verschill...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Kinderraad Zaandam Zuid komt naar het Stadhuis

geplaatst op 5 april 2019, 14:05 uur, door Ruut Willems

De kinderraad komt naar het stadhuis. Dit is een lang gekoesterde wens van de kinderen om in gesprek te gaan met de burgemeester Jan Hamming en de wijkwethouder Gerard Slegers. Deze afspraak is vanwege drukke agenda’s al een keer uitgesteld. En nu is het dan eindelijk zover. De burgemeester en wijkwethouder verheugen zich op de komst van de kinderen uit Zaandam Zuid. Ook de begeleidster van de kinderraad, Irene Timmerman, en de kinderombudsman, Doby van den Eijkhof zullen aanwezig zijn.
Zo'n 12 k...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Beweegtoestellen voor ouderen

geplaatst op 29 maart 2019, 08:23 uur, door Ruut Willems

Bewegen in de openbare ruimte is nog geen vanzelfsprekendheid in Zaandam Zuid. Zeker niet voor de oudere bewoners in de wijk. Afgelopen donderdag heb ik, samen met partners in de wijk, gesproken over het plaatsen van beweegtoestellen voor ouderen aan de Straat Davis naast de kinderspeeltuin en het Cruyff Court. Het is een prima plek omdat daar dan voor alle leeftijden naast elkaar ontmoeten ook iets te bewegen is.
 
Welke toestellen er uiteindelijk gaan komen zal door de gebruikers zelf bepaald wor...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

Centrum Oost Perspectief

geplaatst op 22 maart 2019, 08:48 uur, door Ruut Willems

Als wijkmanager Zaandam Zuid ben ik nauw betrokken bij de ontwikkelingen in Centrum Oost in het kader van MaakZaanstad Centrum Oost 2040.

Inmiddels is het perspectief voor het gebied en de directe omgeving beschreven: ‘Een bruisend centrum aan de Oostkant van de Zaan.’ Dit perspectief laat zien wat de toekomstvisie voor Centrum Oost tot 2040 is. Hoe ziet het gebied er dan uit? Waar komen woningen? En voor wie? Hoe groen is het? Waar zijn de auto’s en fietsers? Hoe is wonen gemixt met wonen en detai...

Nieuwe blogpost
Ruut Willems

thema's in de wijk, samenwerking en afstemming

geplaatst op 15 maart 2019, 14:45 uur, door Ruut Willems

Afgelopen week vond de 2ebijeenkomst plaats tussen de verschillende organisaties in Zaandam Zuid om te bespreken welke onderwerpen in de wijk urgent aandacht vragen. Doel is om nog beter samen te werken aan thema’s die in de wijk spelen en activiteiten af te stemmen. In het eerste overleg begin dit jaar kwam naar voren dat verbinding een belangrijk aandachtpunt is. Verbinding, tussen de bewoners onderling, tussen de partijen in de wijk en tussen bestuur, partners en bewoners. De wijkwebsite www.z...