Blogpost

Monet

Geplaatst op 20 december 2019, 10:16 uur

Ik houd van schilderijen die niet ‘af’ zijn. Waar het licht nog doorheen schijnt, je zelf nog kunt bijwerken waar dat überhaupt nog een optie is en waar door het zoeken naar perfectie de verf kleurloos is geworden.
 
Afgelopen weekend was ik naar de tentoonstelling van Monet ‘tuinen van verbeelding’ in het kunstmuseum in Den Haag. Zalen vol met indrukwekkende schilderijen.
 
Het zijn de geschilderde schetsen en voorstudies van Monet die me het meeste aanspreken. Er zijn tal van schilderijen te zien als voorstudie voor zijn magnus opus Grandes Décorations, speciaal gemaakt voor het Musée l’Orangerie, aan de kop van de Tuilerieën in Parijs.
Indrukwekkend van schoonheid en verfrissend van kleur en materiaalgebruik zijn de grote en imposante werken waar je door de verf heen het licht blijft zien.
Dat is net zoiets als door de bomen nog steeds het bos blijven zien.
 
De kunstenaar Per Kirkeby is ook een tovenaar op schilderkunstig gebied die dat zo goed in zijn vingers heeft. Het doek vol schilderen en het licht er doorheen laten schijnen!
Een andere virtuoze Kunstenares is Joan Mitchell. Zij schildert het doek niet vol maar laat de kleuren dansen op het maagdelijke doek. Expressionistisch en doorzichtig zijn haar doeken. Een explosie van kleur en harmonie. Monet staat aan de basis van geweldige ontwikkelingen in de schilderkunst.
 
In 2021 is het 150 jaar geleden dat Monet in Zaandam schilderde. Dat wordt herdacht met allerlei activiteiten onder de noemer van de zomer van  Monet. Dat is nog een eind weg.
Nu in de winter van 2019 is de tentoonstelling Monet in het kunstmuseum Den Haag een aanrader.

Als u toch in de buurt bent of zin heeft om een stukje te reizen. Doen! (kunstmuseum, Den Haag)

Deel dit:
1 reactie

Simone Ronchetti

vr 20 december 2019 15:15
In de periode voor de waterlelies was Claude Monet zoekend en zich aan het ontwikkelen. Daarvoor was hij in 1871 vier maanden in Zaandam. Molens, water en gekleurde huizen, te zien in het MonetAtelier in Zaandam, dichterbij dan Den Haag ;-)