Blogpost

Centrum Oost Perspectief

Geplaatst op 22 maart 2019, 08:48 uur

Als wijkmanager Zaandam Zuid ben ik nauw betrokken bij de ontwikkelingen in Centrum Oost in het kader van MaakZaanstad Centrum Oost 2040.

Inmiddels is het perspectief voor het gebied en de directe omgeving beschreven: ‘Een bruisend centrum aan de Oostkant van de Zaan.’ Dit perspectief laat zien wat de toekomstvisie voor Centrum Oost tot 2040 is. Hoe ziet het gebied er dan uit? Waar komen woningen? En voor wie? Hoe groen is het? Waar zijn de auto’s en fietsers? Hoe is wonen gemixt met wonen en detailhandel? Dit perspectief is het uitgangspunt voor de ontwikkeling en realisering van centrum Oost en de directe omgeving.

 Onlangs nam ik deel aan een zogenoemd ‘windtunnel’ experiment. De werkgroep waar ik deel van uitmaakte ging specifiek over de herinrichting van de Burcht. De uitdaging van dit experiment is te onderzoeken of het hierboven genoemde perspectief in 3 onvoorziene en soms extreme (recessie) scenario’s realistisch en uitvoerbaar is. Of dat er bijgesteld moet worden op bepaalde onderdelen.

 De doelstelling voor de Burcht ’het nieuwe hart van de stad, ontmoetingsplek en trekker voor bewoners en bezoekers’ bleef in elk scenario overeind. De bijbehorende maatregelen bij de realisering van de doelstelling gaven ons een beeld van mogelijke consequenties binnen een specifiek scenario. Hierdoor kregen we inzicht in welke interventie nu al overwogen/meegenomen kan worden om naar aanleiding van de 3 de scenario’s de juiste keuzes te maken. 

 

Illustration
Centrum Oost plangebied
Deel dit:
2 reacties

Simone Ronchetti

vr 22 maart 2019 11:21
Deden er ook bewoners en ondernemers mee aan dit 'windtunnel' experiment? Of gaat dat nog komen voor draagvlak voor het perspectief?

Ruut Willems

ma 25 maart 2019 08:03
Nee, er deden geen bewoners mee aan dit experiment. Het perspectief is een resultaat van gemeentelijke en landelijke beleidsregels, bewonerswensen, bewonersinput en de stedenbouwkundige visie op de stad. Het bestuur en de raad beslissen uiteindelijk over het perspectief. Als het perspectief wordt goe... lees meer