Blogpost

Verhalen als input voor beleid

Geplaatst op 25 juli 2019, 17:36 uur

Vorige week donderdag heb ik samen met collega Saskia de Man in het kader van de zomerschool op het stadhuis voor medewerkers een workshop gegeven: documentaire beleid.
2 uur hebben we verteld, geluisterd, gepraat en gewerkt om beleid meer vanuit de dagelijkse werkelijkheid van de bewoners te formuleren dan vanuit cijfers, data en analyses. Er is een paar jaar geleden een schitterende en tevens beklemmende film gemaakt om de kloof tussen de zogenoemde systeemwereld en de leefwereld zichtbaar te maken. De film ‘I Daniel Blake’ geeft op een verontrustende manier aan waar het mis gaat in deze 2 werelden.
 
Ook op het stadhuis is de film vertoond aan medewerkers en nog weken daarna was het onderwerp van gesprek. Toch blijkt het lastig om ook daadwerkelijk stappen te zetten om werkzaamheden anders op te pakken, vorm te geven of beleid te schrijven vanuit de verhalen en beelden van de bewoners die het betreft. Voor Saskia en mij reden om dieper in te gaan op de verhalen van de bewoners, de ervaringen en de mismatch die plaats kan vinden tussen beleid en de dagelijkse werkelijkheid. Dat betekent meer maatwerk en minder one size fits all (één beleid, een maat, past ons allemaal) Met de workshop willen we medewerkers meenemen in mogelijke opties om anders met hun werkzaamheden om te gaan, meer naar buiten te treden en verhalen op te halen van mensen in de buurten, te luisteren wat er speelt, filmpjes te maken. Zo kunnen we meer aansluiten bij de ervaringen van bewoners en beter inspelen op hun behoeften, wensen en verwachtingen.
 
Dit lukt natuurlijk niet alleen met een workshop. Belangrijk is continuïteit. Alleen door er met verschillende afdelingen en collega’s regelmatig op voort te borduren kunnen er slagen gemaakt worden zodat beleid minder uit cijfers, getallen, data etc. en meer vanuit de beleving van bewoners tot stand kan komen.
 
Het is fijn om samen te zoeken naar een prettige manier van informatie (verhalen) delen, communicatie verbeteren en samen met de bewoners de stad beter en vertrouwder te maken.
 
U kunt ook uw verhaal vertellen op www.zaandamzuid.info
Samen maken we Zaandam Zuid beter en mooier!
Doet u mee?

Deel dit: