Vacature/hulpvraag

Hulp gezocht voor collecte en verspreiding folder eenmalig

Geplaatst op 9 september 2021, 22:40 uur

‘Het wordt dit groots en spannend’2021

 

ZAANDAM – ,,Het wordt dit jaar echt spannend of het grote Sinterklaasfeest door kan gaan voor Zaandam Zuid”, zegt René de Reus van de stichting Sinterklaascomité Zaanstad. En daarmee doelt hij niet op de kleur van de Pieten maar op het effect van de coronamaatregelen op de festiviteiten en sponsors. En wat de jaarlijkse collecte gaan opbrengen. Die wordt in oktober gehouden. Collectanten zijn daarbij nog hard nodig.

Gelukkig heeft de stichting een aantal puur Zaanse bedrijven die deze laagdrempelige Sintintocht voor de 15.000 bewoners in Zaandam-Zuid (waarvan zeventien procent kind) een warm hart toedragen. “Maar er is  niet genoeg geld in kas om het feest te vieren zoals dat al jarenlang traditie is. Daarom hoopt de stichting op een goede opbrengst van de collecte.

Die wordt komende periode  in dit stadsdeel zaandam  gehouden”, vertelt René.

Snel aanmelden

,,Snelle aanmelding van collectanten is essentieel”, zegt de initiatiefnemer die in de wijk al druk aan het flyeren is om de bewoners warm te maken de knip te trekken. ,,Juist omdat deze Sinterklaasviering is opgezet voor kinderen die anders een sober Sinterklaasfeest meemaken. Puur omdat het budget van de gezinnen niet toereikend is.”

Het grote Sinterklaasfeest voor Zaandam Zuid is een hartverwarmend feestje waarin het kind centraal staat. Met gezellige aankomst aan de steiger bij het Vissershop en feest in de feesttent voor de Paaskerk in Zaandam. Alleen zit dat er dit jaar niet in vanwege corona. Maar gelukkig is Sinterklaas geen gewone man. Hij zoekt ook naar mogelijkheden zijn komst toch feestelijk kenbaar te maken. René de Reus zocht corona-veilig de goedheiligman op via Facetime.   

‘Zonnepietjes’

 “Het gesprek die wij hebben gehad met Sint en zijn hoofdpiet was op zich al bijzonder. Want het toch een heel vreemd gezicht Sinterklaas te zien met een mondkapje. Want dat was verplicht in Spanje. Sinterklaas is een heel voorzichtig en zorgzaam persoon voor iedereen om zich heen. Zo heeft hij afgelopen zomer zijn Pieten vrij gegeven van de Pietenschool toen het in Spanje zo warm werd dat zelfs de chocoladeletters en kruidnootjes wegsmolten. De Pietjes mochten afkoelen bij het zwembad en het privéstrand en werden zo echte ‘Zonnepietjes’, vertelt René.

Toen Sinterklaas zijn Pieten zo zag spelen viel het hem op dat de oudere, zwartste Pieten echt moe waren van hun jarenlange pakjes inpakken en werken. En hij besloot dat ze voortaan in Spanje mochten blijven en coronaveilig daar genieten van hun oude dag.

“Daarom variëren de Zonnepietjes die Sinterklaas dit jaar meeneemt van heel lichtbruin tot wat donkerder. Want de ene Piet hield wat meer van de zomerzon dan de ander. Zo is de ene Piet  donkerder bruin dan de ander. Net als de mensen in ons land aan het eind van de zomer.”

Collectanten gezocht

Of het feest voor de kinderen in Zaandam Zuid doorgaat, hangt dit jaar af van wat er aan geld binnenkomt. Daarbij is met name de komende collecte van belang. “Maar die slaagt alleen als we genoeg collectanten hebben. Wat nog niet het geval is”, zegt René de Reus met zorg in zijn stem.

Maar de voorzitter van Sinterklaascomité Zaanstad zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de kinderen in Zuid toch zullen merken dat Sinterklaas en zijn gevolg weer in het land is.

“Niet doen is geen optie en gaat ook echt niet gebeuren. Het is nu eerst afwachten wat de collecte gaat opbrengen of de sponsors weer zullen steunen. Als blijkt dat de Sintintocht zoals voorheen door corona niet mogelijk is, halen we Plan B uit de kast halen. Maar dat blijft nog even geheim”, aldus René geheimzinnig.

Let op nep-collectanten

De collecte vindt op een nader te bepalen moment in oktober plaats. Los van de oproep om mee te lopen als collectant, wordt de vraag aan het donerend publiek gesteld scherp op te letten wie er straks aan de deur staat.

“Let op ons logo op de collectebus en de bijbehorende identificatie.  Vraag desnoods daarom. We zijn diverse keren flink benadeeld door mensen die zich voordelen als collectant voor onze Sinterklaasviering. Deze mensen liepen met een nep-collectebus en hadden geen vergunning. Illegaal dus!”, roept de voorzitter tot alertheid op.

“Daarom deze zeer dringende oproep! Onze collectanten zijn herkenbaar. Vraag altijd naar de vergunning en kopie van het legitimatiebewijs van de voorzitter. Die hebben onze collectanten bij zich. Zo herkent u dat de gift bij de juiste stichting komt.”

Aanmelden collectanten

Wie mee wil helpen als collectant kan zich aanmelden via:  info@sintinzaanstad.nl Of bellen naar de stichting: 06 – 10893834. Elke eurocent is welkom. Wie geen kleingeld heeft, kan mobiel pinnen bij de collectant. Een donatie doen mag ook op rekening NL30 ABNA 0429821182 t.n.v. Sinterklaascomité Zaanstad. Mocht door de regels omtrent corona het feest niet kunnen plaatsvinden, dan behoudt de stichting het recht voor de bijdragen voor 2021 te gebruiken.

Zie ook www.sintinzaanstad.nl om te zien hoeveel plezier de kinderen hebben beleefd aan het grote sinterklaasfeest.

 

contactpersoon
Rene De reus
Ingangsdatum
10-09-2021
herhalend
elke week
Beloning
kleine vergoeding
Illustration
 
Documenten

Deel dit: