Project   

Impact Aan de Zaan

V
geplaatst op 11 september 19, 21:43 uur

Hoe mooi zou het zijn om op een Zaanse (eigen)wijze elke dag onze streek mooier en groener te maken en daarbij dat ook alle Zaankanters er op vooruit gaan?
Daarom heb ik een vraag: “Zou jij als klimaatcoach of energiecoach voor de Zaanstreek en de Zaankanters willen doen en ook nog een bijdrage geven aan onze mooie streek en zijn bewoners?”

Impact aan de Zaan wil bewoners van Zaanstad ondersteunen om hun eigen woningbezit te verduurzamen, huurders te ondersteunen in energiebewust gedrag en in het algemeen klimaatvriendelijke keuzes te maken.

We werven lokaal vrijwilligers, die we opleiden tot Energie- en Klimaatcoaches die bewoners vervolgens gaan helpen met (woning)verduurzaming. Daarnaast gaan we WoonGesprekken aanbieden waarin gemeente, duurzaam bouwloket en bewoners in co-creatie met dit onderwerp aan de slag gaan.

Interesse?

Of mail of bel: info@rob-smits.nl of 06-302 99 754.

 

Toelichting:

Meer info:

 

We zoeken KlimaatCoaches!
Wil jij ook klimaatvriendelijke keuzes het nieuwe normaal maken?

Wil je graag leren hoe mensen ook echt klimaatvriendelijke keuzes kunnen gaan maken? Wil je ook anderen in beweging brengen om deze keuzes te maken? Wil je in je eigen woonplaats groepen coachen waarbij je mensen begeleidt in de gedragsverandering, in plaats van nog meer de kennis van de techniek bij klimaatvraagstukken? Wil jij net als onze 100 andere klimaatcoaches in Nederland ook in jouw buurt aan de slag met het inspireren en activeren van anderen op dit vlak? Doe dan mee aan onze driedaagse training tot Klimaatcoach die we organiseren in Zaanstad in oktober!

Kom in actie!
Er zijn veel mensen die zich zorgen maken over klimaatverandering. Toch komen de meesten van hen niet in actie. Doordat de methodiek van KlimaatGesprekken gebruik maakt van de psychologische processen tussen ‘weten’ en ‘doen’, lukt het veel mensen wél om stappen te zetten en in beweging te blijven. Onderzoek door de universiteit van Southampton toont aan dat ruim driekwart van de deelnemers aan deze workshopserie de klimaatimpact blijvend verlaagt. Bovendien betrekken deelnemers makkelijker hun omgeving bij hun nieuwe visie en acties door effectieve gespreksvaardigheden.

Word Klimaatcoach!
We willen graag nog meer inwoners en straten ondersteunen in het vertalen van hun klimaatzorgen naar voor hen passende acties. Jij kunt er bij helpen! Word Klimaatcoach en help inwoners uit je eigen woonplaats om klimaatvriendelijke keuzes het nieuwe normaal te maken. Deze training bereidt je voor op de rol van Klimaatcoach. In onderlinge afstemming begeleid je dan zo’n twee groepen per jaar van zes avonden. Een van deze twee groepen zal specifiek over het thema verduurzamen van de eigen woning gaan.

De gemeente Zaanstad, Duurzaam Bouwloket en KlimaatGesprekken werken samen om jou als Klimaatcoach in te zetten in jouw omgeving. Na de training ben je vrijwilliger bij KlimaatGesprekken. Je krijgt begeleiding, intervisie en steun bij je verdere ontwikkeling.

Meld je aan voor 1 november!
Heb je interesse? De training tot Klimaatcoach wordt gegeven op 17, 18 en 19 januari 2020 Je betaalt een borg van € 100,- voor deelname en na het draaien van jouw eerste workshopreeks als coach, krijg je die teruggestort. Neem voor vragen of aanmelden contact op met info@klimaatgesprekken.nl. Vermeld in het onderwerp training tot klimaatcoach Zaanstad. Dan nemen wij contact op!

Of word je liever een energiecoach!
Lijkt het je leuk om bewoners te helpen met energiebesparing? En heb je hart voor een duurzame wereld? Meld je dan aan als Energiecoach! Na een training van twee dagdelen op woensdag 18 september tussen 13.00 en 21.00 uur weet jij alles over energiebesparing in huis en ben je klaar om bij bewoners langs te gaan.

Wil jij bewoners helpen met energie besparen en tijdens een huisbezoek bespaartips en €15,- aan gratis bespaarproducten uitdelen zoals ledlampen, radiatorfolie of een waterbesparende douchekop?

Taakomschrijving:
Signaleer je onzuinige apparaten of een verwarming die altijd staat te loeien? Als Energiecoach krijg je een training waardoor je precies weet hoe bewoners kunnen besparen op de energierekening. Met behulp van een speciale tablet met een applicatie geef je advies op maat over het bewonersgedrag, uitleg over bespaarproducten en hoeveel geld er bespaard kan worden.

Kennis en vaardigheden:
Beschikbaar voor tenminste 2 huisbezoeken per week gedurende een half jaar. Bereid om een training van 2 dagdelen te volgen. Voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Bereid om bij mensen thuis op bezoek te gaan. Bereid om persoonlijke adviezen te geven. Affiniteit met het energievraagstuk en/of het woonlastenvraagstuk. In bezit zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag (declarabel)

Aangeboden scholing:
De training tot Energiecoach omvat twee dagdelen en is deels theorie en deels praktijk. Aan bod komen o.a. advies en tips geven over zuinig woongedrag en energieleveranciers, nut van verschillende bespaarproducten toelichten, onzuinige apparaten kunnen signaleren, de energierekening begrijpen, de werking van de bespaarproducten, energiebesparende woningverbeteringen, het belang van ventilatie, de Energiecoach applicatie op een tablet. Daarna loop je met een ervaren Energiecoach een huisbezoek mee. Aan het einde van de training ontvangt u het certificaat Energiecoach wonen.

Wat krijg je ervoor terug?
Stichting !WOON is een onafhankelijke, betrokken en buurtgerichte organisatie waar bewoners met alle vragen over wonen terecht kunnen. Bij de Energiecoach, Wooncoach en de woonspreekuren werken gemotiveerde vrijwilligers. De Energiecoaches komen meerdere keren per jaar bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Tijdens de gezellige (thema)bijeenkomsten leer je onder het genot van een borrel de andere Energiecoaches kennen.

Je maakt Zaanstad bewust van de mogelijkheden en het belang van energiebesparing. Je helpt Zaankanters aan lagere energiekosten en de totale CO2-uitstoot in de stad terug te dringen.

Werktijden:
Maandag tot vrijdag, zowel overdag als vroeg in de avond.