Update

Samenvatting 5 oktober 2021

Geplaatst op 13 januari 2022, 16:07 uur

Hieronder de samenvatting van de vijfde online ZOOM wijkbijeenkomst op 5 oktober 2021.

Updates en ontwikkelingen op thema's Ondermijning en Verkeer

Ondermijning

Burgemeester Jan Hamming geeft aan dat het belangrijk is om te blijven melden, omdat dit helpt bij de dossieropbouw. Inmiddels is er een aardig beeld. Zaanstad krijgt meer financiële middelen. Vanuit het Rijk ontvangt Zaanstad € 10 miljoen voor heel Zaandam Oost, voor een periode van tien jaar. Dat is dus € 1 miljoen per jaar, waaruit ook extra inzet voor handhaving gefinancierd kan worden. 

  • De medewerkers van het team Handhaving gaan actief de straat op en voeren gesprekken met ondernemers en bewoners over overbewoning, overlast, te dure auto’s etc.
  • Daarnaast is in de basisregistratie personen (BRP) gekeken hoeveel mensen staan ingeschreven en of dit past bij de grootte van de woning.
  • Leegstaande panden worden op een lijst gezet. Het is een proces van lange adem, de zichtbare resultaten laten nog op zich wachten.
  • De angst van bewoners om een melding te doen wordt teruggekoppeld aan de politie en de afdeling Openbare Orde en Veiligheid (OVV) van de gemeente.
  • De overdracht naar bijvoorbeeld de belastingdienst, FIOD, politie recherche loopt redelijk goed. Er wordt hard gewerkt om op volle sterkte te komen.

Dat juist de Zuiddijk zo aantrekkelijk is voor criminele activiteiten, kan te maken hebben met het vastgoed waarin je dat soort zaken kunt onderbrengen. Mogelijk worden winkels gebruikt om geld wit te wassen.

Verkeer

Verbinding met MAAK. Zaanstad:
1.    De gemeente is bezig met het ontwikkelen van de Peperstraat en de Burcht en dit heeft impact op de Zuiddijk. Er moet een slag gemaakt worden van stadsontwikkeling naar de andere kant van de sluis. Dit is omstreden, maar wel belangrijk
2.    Er moeten meer barrières worden opgeworpen. Als bijvoorbeeld Amsterdam barrières opwerpt, moet Zaanstad dat ook doen anders verplaatst de criminaliteit zich naar Zaanstad.

Niet alleen op de Zuiddijk, maar ook de straten rond de dijk moeten betrokken worden.

Vragen naar aanleiding van dit thema:

  • Hoe kan het dat er laatst een hennepkwekerij is opgerold bij de oude stadsbank/gemeentelijke kredietbank? Hoe kan het dat iemand een hennepplantage in een pand heeft, terwijl dat pand op zijn naam staat? Hoe zit dat met de verhouding eigenaar huurder?
  • Heeft het Zaanhotel een vergunning om mensen voor langere tijd te huisvesten?
  • Wat zijn de regels voor woningsplitsing. Link naar de betreffende regelgeving: Beleid en regels op website www.zaanstad.nl
  • Een bewoner merkt op dat er vaker tegen de richting in wordt gereden tussen het Hanenpad en Bleekerstraat, dat levert gevaarlijke situaties op.
  • Een andere bewoner vraagt waarom er weer gemeten moet worden, de situatie is toch helder? Weer wachten op een telling vertraagt het proces. Vrachtverkeer rijdt vaak te hard vaak, het betreft bouwverkeer en wagens van HVC.

Verkeer

  • Er zijn zoals in de vorige bijeenkomst al gemeld drie borden van 30 km geplaatst, daarnaast een bloembak en twee extra borden die aangeven dat men moet parkeren in de vakken (ter hoogte van de dierenspeciaalzaak en de Bulgaarse winkel). Dit heeft helaas nog onvoldoende geleid tot ander verkeersgedrag. Het proces om een smiley bord te plaatsen duurt langer dan verwacht en zal vermoedelijk pas volgend jaar (2022) plaats vinden. Dat heeft te maken met het roulatiesysteem. Een bewoner biedt aan zijn netwerk in te zetten om het smiley bord sneller te kunnen regelen.
  • Vraag is nog of de rijrichting in een deel van de Zuiddijk omgedraaid kan worden; dat zou een vertragende werking op de snelheid van het verkeer hebben en de verkeersdrukte doen afnemen. Bewoner geeft aan dat er plannen zijn om op termijn de dijk autoluw te maken of zelfs een fietsstraat. Dat is beter dan afhankelijk te zijn van handhaving. De vraag is alleen wanneer wordt dat omgezet.
  • De gemeente voert geen controles uit op snelheden; dit is de taak van de politie. De politie licht toe waarom er niet gecontroleerd wordt op snelheid; dat heeft te maken met de 30 km zone. Er is geen inzicht of er op de Zuiddijk boetes uitgedeeld worden voor te snel rijden.
  • Politie biedt aan om de actie met de laser gun samen met bewoners te initiëren. Echter, het eerdere voorstel om een laser gun in te zetten heeft niet tot animo geleid onder bewoners. Of dat te maken heeft met een gevoel van onveiligheid, zoals in de film verteld, is niet helder.
  • Voor vrachtverkeer zal op korte termijn onderzoek uitgevoerd worden: een telling op 1 of 2 locaties. Suggestie is om de meting te verrichten tussen Bleekerstraat en Hanenpad, daar is vaak de meeste overlast. Deze verkeerstellingen geven meer duidelijkheid over vrachtverkeer en daarmee meer onderbouwing voor de maatregelen. Er komen twee telpunten die twee weken blijven liggen. Dit zal niet tijdens vakanties zijn omdat dit niet representatief is. Tellingen zijn vaak op dinsdag en donderdag. Over 8 weken zal het resultaat van de tellingen gereed zijn en hebben we hierover inzicht. De uitslag kan besproken worden en er kunnen maatregelen worden bedacht in de verkeerswerkgroep. De toegang geheel ontzeggen voor vrachtverkeer is niet mogelijk vanwege bestemmingsverkeer.


Parkeren
De gemeente is verantwoordelijk voor het handhaven op fout parkeren. De Zuiddijk wordt altijd meegenomen in de ronde van Toezicht/de handhavers. Sinds maart 2021 zijn er 652 eigen waarnemingen geweest, waarvan er 54 geleid hebben tot waarschuwingen en 52 tot bekeuringen. Geconstateerd wordt tijdens de rondes dat ook regelmatig de parkeersituatie wel in orde is. De inzet op toezicht en handhaving blijft doorgaan, maar het is belangrijk ook te kijken naar andere oplossingen. Een bewoner constateert dat de inzet vanuit de gemeente zichtbaar is, maar het signaal is groter. Er moeten echt maatregelen worden genomen. Opgemerkt wordt dat voor laden en lossen bij bedrijven er niet in de vakken geparkeerd hoeft te worden. Een bewoner merkt op dat binnenkort het moment aanbreekt om kerstverlichting op te hangen onder de luifel. Bij deze worden de ondernemers hierop geattendeerd.

Actiepunten

  • De afdeling Juridische zaken zoekt uit of het hotel een vergunning heeft voor langdurig verblijf en wat de situatie is met de onlangs opgerolde hennepkwekerij bij de oude stadsbank/gemeentelijke kredietbank.
  • De politie geeft inzicht of en hoeveel er beboet is op te snel rijden op de Zuiddijk. En hoe vaak er beboet is op tegen het verkeer inrijden. Hij geeft dit door aan de wijkmanager.
  • Politie gaat in samenwerking met bewoners en VVN de laser gun actie initiëren.
  • Afdeling verkeer heeft over 8 weken op basis van tellingen inzicht in het aantal vrachtwagens dat over de Zuiddijk rijdt. Er wordt rekening houden met de opmerking van een bewoner dat het belangrijk is om de meting te verrichten tussen Bleekerstraat en Hanenpad.

 

Deel dit: