Blogpost

Verhalen uit de wijk

Geplaatst op 26 april 2019, 13:18 uur

Als je op het stadhuis werkt lijken de stad en de bewoners soms best ver weg. We zouden willen dat de verhalen van bewoners en ondernemers, over hun leven in de stad en over het samenleven,  een veel belangrijkere rol spelen in het werk op het stadhuis. Daarom ben ik op de suggestie van Ruut ingegaan om eens een tijdje mee te kijken in Zaandam Zuid. Graag wil ik op deze plek af en toe verhalen delen.

Ik fiets nu vaker door de straten van Zaandam Zuid  en raak meer en meer vertrouwd met dit deel van de stad en haar bewoners. Ik zag de bomen in bloei staan in de Prins Hendrikstraat, dronk heerlijke cappuccino in de IJsboetiek en zag veel kapperszaken op de Zuiddijk: vijf, zes, zeven….. Ik ben de tel kwijt.

De mensen die ik spreek zijn open en vertellen over hun buurt. Zaandam Zuid is best groot en er zijn verschillende buurten waar de bewoners onderling soms hecht zijn en soms wat losser naast elkaar leven. Ook hier is het zo dat een weg of een dijk al snel een stevige grens vormt naar een volgend buurtje.

Door al de verhalen kleurt de wijk voor mij meer in. Er zijn woningen, waar voorheen oudere mensen woonden, die zijn overleden of naar een verpleeghuis gegaan. Deze huizen zijn en worden opgekocht en vervolgens gesplitst in kleinere woningen en dan weer verhuurd, voor behoorlijk hoge bedragen.

Vanwege de hoge huur wonen in een aantal van deze woningen soms wel 10-12 mensen uit Oost Europa die hier tijdelijk leven in verband met werk. Het doet wel wat stof opwaaien als mensen andere gedragsvormen hebben en de taal (nog) niet machtig zijn. Dit doet wat met het prettig samen leven in de wijk. En meteen steekt ook de Zaanse daadkracht de kop op. Iemand  stelde voor om een WELKOMSPAKKET aan nieuwe bewoners te geven. Net zoiets als de BLIJE DOOS voor zwangere vrouwen:  

Als een Pool of Bulgaar binnenkomt, moet er eigenlijk een welkomstpakket zijn. Je kunt daarmee zeggen: welkom! Je kan over de activiteiten in het buurthuis vertellen, het sociaal wijkteam, de dokter, eerste hulp. En ook: oké, dit zijn de regels in Nederland. Je grofvuil aanleveren, moet op die dag, in die container....Je kunt die mensen het ook niet kwalijk nemen als niemand het hun vertelt.

Ik vind het een mooi idee!

 

 

Deel dit:
3 reacties

Simone Ronchetti

ma 29 april 2019 12:50
Elke nieuwe bewoner in de wijk zou een welkomstpakket moeten ontvangen. Met een rits hondenpoepzakjes........ Voor echte Zaanse daadkracht moet je het idee ook echt uit gaan voeren. Wie gaat dit doen? :-)

Elsbeth Dames

zo 5 mei 2019 10:53
Ook ik vind zo'n pakket een leuk idee, zou bij de inschrijving vanuit het stadhuis mooi meegegeven kunnen worden. Alleen, zoals u schrijft....vanwege de hoge huur wonen er 10-12 mensen uit Oost Europa in een gesplitst pand! Dat dit stof doet opwaaien maak je niet goed door een pakketje met adviezen ... lees meer

Simone Ronchetti

ma 6 mei 2019 15:57
Ben het met je eens over het splitsen Elsbeth. Het is heel apart dat er is gezegd dat er op gelet gaat worden in de Russische Buurt en ondertussen gaat het in onze wijk gewoon door. Ik heb ook al her en der dit signaal afgegeven, ja, je spreekt namens een flink aantal mensen uit de buurt :-). Het is ... lees meer

Ruut Willems

ma 6 mei 2019 12:21
Het idee om een informatiepakket aan nieuwe bewoners te overhandigen is al vorig jaar door het SWT opbouwwerk voorgesteld. De privacy wet heeft toen een barricade opgeworpen om dit ook daadwerkelijk te realiseren. Toen hebben we nog niet over de optie nagedacht om dit bij inschrijving te doen. Dat ga... lees meer

Simone Ronchetti

ma 6 mei 2019 15:58
Wat is het probleem met de privacywet? Bij inschrijving kan het toch gewoon meegegeven worden? Iedereen vindt een welkomstpakket toch leuk? Mits het niet alleen om naleving regels gaat en er ook een cadeautje bij zit......