Het Geluid van Zaandam-Zuid

Elke twee weken een videoportret van een of meer bewoners/ondernemers rondom een bepaald thema.Jongeren in Zaandam-Zuid
geplaatst: 24 juli 2020


In deze aflevering van Het Geluid van Zaandam-Zuid verschillende mensen aan het woord over de jongeren in Zaandam-Zuid. Wat is er nodig en wat wordt er gedaan? 

 

Jongeren in de wijk
geplaatst: 10 juli 2020


Vandaag in de reeks video portretten nog geen volledig verhaal. Een korte impressie over het thema jongeren in Zaandam zuid.  
De opnamen vroegen tijd meer dan voorzien. Over 2 weken kunt u het Hele verhaal zien.

 

Winkelen zonder geld
geplaatst: 26 juni 2020


“ik kon mijn rekeningen niet meer betalen en toen kwam ik bij de schuldsanering. Ik heb 40 euro per week om uit te geven. Wel saai hoor! Ik heb wel eens gewinkeld zonder geld, is ook niks aan”

De laatste in deze reeks met videoportretten van buurtbewoners. Deze keer Levina van der Plas. Levina is de coronacrisis redelijk doorgekomen. Ze is blij dat ze weer naar Dirk Prins kan om kleding te naaien, dat Weggeefwinkel Nix weer gaat starten en kijkt uit naar 1 september, als Lunchpunt in de Paaskerk weer open gaat. 

Ik denk dan wel potverdorie!
geplaatst: 12 juni 2020


“Na alle rekeningen heb ik 25 euro per week over voor boodschappen, macaroni, spaghetti ….. Je moet jezelf veel ontzeggen. Dat komt soms hard aan bij een ouder met opgroeiende kinderen. Ik denk dan wel potverdorie!... Met wat we hebben proberen we leuke dingetjes te doen.”

Janna Visser, bewoonster en vrijwilligster in buurtcentrum De Zuidhoek, vertelt in deze aflevering van Het Geluid van Zaandam-Zuid hoe zij omgaat met weinig geld en waar zij tegenaan loopt. 

Daar doen we het voor!
geplaatst: 29 mei 2020


“Het is meer ruilen voor ons. We brengen spullen en neem wat mee….. We redden het niet! De maatschappij is zo duur!”  Vandaag in de serie videoportretten Irene Buitendijk en John Kreulen van de weggeefwinkel Nix aan de Sint Cathrijnestraat. Door corona is de weggeefwinkel nog gesloten, wel zijn Irene en John dagelijks bezig om de gekregen spullen uit te zoeken. Binnenkort gaat Nix weer open en hopen zij weer blije gezichten zien.

“De mensen die een heel smal portemonneetje hebben… Dáár doen we het voor!”

De Weggeefwinkel Nix zit in de Sint Cathrijnestraat 12, 1501 NN Zaandam, voor openingstijden zie Zaandamzuid.info Weggeefwinkel Nix

Jamila: Samen maken we de wijk!
geplaatst: 15 mei 2020


Bewoonster Jamila Amestoun noemt zichzelf MaroZaanse. Jamila neemt ons mee door haar buurt in het nieuwe filmpje in de reeks "Het Geluid van Zaandam-Zuid".  

Terwijl de wijk verloederd en Jamila een voorbeeld probeert te zijn, reageren buurtbewoners……. “Oh die zal zeker wel een taakstraf hebben……. “ . Jamila: “Als mensen iets meer bewust zijn van de wijk, rekening houden met hun buren en een beetje schoon houden, wordt iedereen daar gelukkiger van!”

Je moet altijd blijven proberen....
geplaatst: 1 mei 2020


“Je kunt wel blijven zeuren maar daar wordt niemand blij van! Ik ben een rasoptimist, je moet altijd blijven proberen… “

Bewoonster Doris Bartels is na intensief contact tevreden. Bekijk en hoor haar verhaal in dit filmpje in de reeks "Het Geluid van Zaandam-Zuid". 

De gemeente moet duidelijker zijn in wat de bedoeling is van inspraak
geplaatst: 17 april 2020


De volgende in de reeks videoportretten. Deze keer Carline de Boer, bewoner, aan het woord.

“We denken als buurtbewoners graag (pro)actief mee in alle ontwikkelingen in de buurt en wijk. De gemeente moet duidelijker zijn in wat de bedoeling is van inspraak; waarover en tot hoever heb je inspraak, wordt er naar je geluisterd, wat wordt er mee gedaan? En door bijvoorbeeld MAAK.Zaanstad lijkt het wel alsof we steeds opnieuw beginnen... dat vind ik wel jammer.  Soms mag de gemeente ook strenger zijn: Gratis parkeren schijnt normaal te zijn… Houd daar eens mee op….”

“Druk op Zaandam Zuid neemt toe!.....”
geplaatst: 27 maart 2020


De Zuiddijk loopt van de Achtersluispolder tot aan het centrum van Zaanstad. Jeroen de Glas, bewoner aan de Zuiddijk vertelt hoe hij het leven op de Dijk en het handelen van de gemeente ervaart en heeft een oproep: “Gemeenteambtenaren, pak je fiets en stap wat proactiever naar die bewoners en pak niet losse stukjes op maar bekijk alles in zijn geheel”

Zie ook de blog van Ruut Willems over de wijkfilmpjes en wijkbijeenkomst. 

Zuiddijk een straat met mogelijkheden......
geplaatst: 13 maart 2020


In deze video geven verschillende ondernemers hun kijk op de Zuiddijk. Hoe ervaren zij de Dijk? 

Tot de 14e april zullen nog enkele video’s over de ervaring en de beleving van bewoners over Zuiddijk te zien zijn op de wijkwebsite. We krijgen steeds meer een totaalbeeld van de Zuiddijk. Dit beeld zal het uitgangspunt zijn voor de (bewoners en ondernemers) bijeenkomst op 14 april.

Zie blog van wijkmanager Ruut Willems Zuiddijk volop in de schijnwerpers.

Zuiddijk.... niet een van de levendigste straten...
geplaatst: 28 februari 2020


Deze keer Martijn Agema, De IJsboetiek, ijs en delicatessen aan het woord.

"De Zuiddijk was de winkelstraat van Zaandam. Dat is nu helemaal weg. De saamhorigheid is weg. De buurt moet weer opnieuw opgebouwd worden en dat biedt kansen voor de kleine ondernemers. Daar hebben we de gemeente wel bij nodig……"

Dit is toch mijn kindje....
geplaatst: 14 februari 2020


Karin Geers, Instituut voor huidverzorging, op de Zuiddijk

Karin is al sinds 1988 gevestigd op de Zuiddijk. Zij heeft tal van ontwikkelingen meegemaakt in de afgelopen 30 jaar. De verloedering van de Zuiddijk raakt haar en veiligheid is niet meer een vanzelfsprekendheid. De winkelstraat staat onder druk door leegstand en het verdwijnen van winkelpanden…….

Ik vind het soms zelfs verdrietig
geplaatst: 31 januari 2020


Irene Karstens, De Kapper, op de Zuiddijk

De grootvader van Irene vestigde zich in 1927 als, onder meer kapper, op de Zuiddijk. Irene is daarmee de derde generatie van haar familie. Het gevarieerde winkelbestand van toen is verdwenen. Nu zijn er vooral kappers te vinden aan de Zuiddijk, die niet allemaal even serieus werk maken. Irene maakt zich zorgen over de praktijk en het imago van haar beroep en haar wijk…..

 

‘Het geluid van Zaandam Zuid’
geplaatst: 17 januari 2020


Hoe is het om in Zaandam-Zuid te wonen, te werken, te leven en te recreëren? Wat gaat er goed en wat gaat minder goed? De komende maanden gaan we hierop in met videoportretten van bewoners en ondernemers.

Bekijk nu de trailer!