Project

Aanpak Verkeersdruk Thorbeckeweg

Geplaatst op 12 december 2022, 13:09 uur
Illustration

De gemeente Zaanstad, gemeente Oostzaan, Vervoerregio Amsterdam, Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Holland willen de doorstroming van het verkeer in Zaandam Zuid verbeteren.

Toelichting

De gemeente Zaanstad, gemeente Oostzaan, Vervoerregio Amsterdam en de provincie Noord-Holland willen op de Thorbeckeweg – N516 de verkeersdrukte aanpakken en het openbaar vervoer verbeteren. De Thorbeckeweg is een belangrijke verkeersader voor grote woongebieden zoals Zaandam Zuid, Poelenburg en Zaandam Centrum, maar ook voor belangrijke bedrijventerreinen als Zuiderhout en Westerspoor. Dagelijks staan daar nu files en kan de doorstroming van het openbaar vervoer en fietsverkeer beter. De komende jaren groeit het aantal auto’s van ongeveer 48.000 per dag naar 60.000 in 2030. De verkeersdrukte neemt ook toe door de aanleg van nieuwe woonwijken in de omgeving van de Thorbeckeweg, zoals het Hembrugterrein en MAAK. Zaanstad. Daarnaast neemt de werkgelegenheid toe op bestaande en nieuwe bedrijventerreinen langs het Noordzeekanaal.

Voorlopig ontwerp: combinatie van maatregelen meest kansrijke oplossing
In het Voorlopig Ontwerp staat een combinatie van maatregelen die kansrijk is om de doorstroming te verbeteren. Het gaat om de volgende maatregelen (zie kaart voor locaties):

1. Een ongelijkvloerse kruising bij de Vijfhoek, waarbij het verkeer op de Thorbeckeweg (N516) onder het verkeer van de Wibautstraat door gaat.
2. Het verplaatsen van de aansluiting van de Westkolkdijk op de N516 naar een locatie vlakbij de Vlinderbrug. Hier kan het verkeer van de Achtersluispolder, zowel in de richting van de A8 als in de richting van Zaandam rijden. De nieuwe aansluiting vervangt de huidige route
over de Westkolkdijk die afgesloten wordt.
3. Het T-kruispunt Noorder IJ- en Zeedijk – Sluispolderweg wordt gereconstrueerd tot een volledig met verkeerslichten geregeld kruispunt, dat voorziet in de verkeersuitwisseling tussen de Noorder IJ- en Zeedijk, de Sluispolderweg en Poelenburg. Daarnaast voorziet het kruispunt in de ontsluiting en bereikbaarheid van het bedrijventerrein en het busstation voor bussen vanaf de Oostzanerdijk en vice versa.
4. Ter hoogte van bedrijventerrein Ambacht wordt de Westkolkdijk afgesloten. De opstelruimte voor het verkeer naar de Coentunnel en
de Verlengde Stellingweg wordt daarmee langer. Hierdoor verbetert de doorstroming en hoeft het verkeer minder in- en uit te voegen. Fietsers en voetgangers van en naar bedrijventerrein Ambacht steken via een nieuwe fietsbrug over, waardoor het voor hen veiliger wordt.
5. Bij de op- en afritten van de A8 worden rijstroken toegevoegd, waardoor er een betere doorstroming op de kruispunten is en de files afnemen. Fietsers en voetgangers steken de Verlengde Stellingweg via een nieuwe fietstunnel over. Hierdoor wordt de oversteek voor hen veiliger en sneller.
6. De waterkwaliteit wordt verbeterd in het Vijfhoekpark en langs de Zuidervaart, door vervanging van diverse duikers en het realiseren van watergangen en wateroppervlak.
7. Het Shell-tankstation, ter hoogte van kruising Vijfhoek, wordt in 2024 verplaatst naar een andere plek langs de Thorbeckeweg (N516),
waar ze in de jaren 70 ook al zaten.
8. Op verschillende plekken in het projectgebied worden bomen verwijderd en opnieuw aangeplant.
9. Het Esso-tankstation aan de Westkolkdijk wordt opgeheven en de bodem wordt gesaneerd.
10. Door het verplaatsen van het huidige Shelltankstation krijgt het Vijfhoekpark een nieuwe parkentree.

Meer informatie

Op de website thorbeckeweg.nl is meer informatie te vinden over het project. Ook staan daar de data van het maandelijkse inloopspreekuur. U kunt dan bij het projectbureau binnenlopen en in gesprek gaan met Omgevingsmanager Alexandra de Waard.

Doelgroep
Volwassenen
Gewenst resultaat 
Verbetering van de doorstroming van het verkeer in Zaandam Zuid.
Lopend

Deel dit: