Update

Samenvatting 23 november 2020

Geplaatst op 13 januari 2022, 15:16 uur

Hieronder de samenvatting van de tweede ZOOM online wijkbijeenkomst op 23 november 2020.

Thema’s: ondermijning en woningsplitsing

Terugkoppeling vorige keer:

  • Kick off Werkgroep Verlichting
  • Kick off werkgroep Verkeer
  • Schoon: er is en wordt gericht toegezien op het regelmatig legen van de afvalbakken. Onderzoek afval door prikwagen is gestart
    Communicatie over afval aanbieden/vertalen (wordt aan gewerkt)
    Ter informatie. Inzet handhaving: ma - do 07.00 - 23.30, vr za 07.00 - 01.00 zondag overdag


Ondermijning

Opgave:
Bewoners en ondernemers ervaren veel overlast: drugs-dealen, overbewoning, hufterigheid, liquidatie, witwaspraktijken, illegale onderhuur. Daarnaast is het verloop in woningen en winkels groot, met als gevolg weinig sociale betrokkenheid. Handhaving laat te wensen over vinden zij. Wat moet er nog meer gebeuren voor de situatie echt uit de hand loopt? Dat er 13 kappers zijn op de Zuiddijk, dat klopt niet. Er is geen vergunning nodig voor een kapperszaak. Het is nodig om een dossier op te bouwen voordat de gemeente kan ingrijpen.

Aanpak:
Burgemeester Jan Hamming benadrukt: Het is belangrijk om te blijven melden. Zo bouwen we een dossier op en kan er actie op ondernomen worden. We zien wat nodig is en we laten niet los. Wordt niet apathisch, we hebben elkaar nodig. Meld misdaad anoniem: 0800 7000.

Helaas is er te weinig capaciteit op dit moment. Als melden tot een capaciteitsprobleem leidt, dan is de Gemeenteraad aan zet om anders te prioriteren. Gemeente is wel bezig om hierin anders te sturen door samenwerking te zoeken met Openbaar Ministerie en de Belastingdienst.

Woningsplitsing

Opgave:
De Kleine Kamertjesdijk, noemen de bewoners het. Er is veel verloop. En het leidt tot verkrotting. Wat doet de gemeente? Het leidt tot veel teleurstelling!

Aanpak:
De Gemeentelijke opdracht is om excessen tegen te gaan, alle informatie is welkom! Melden kan via centraal meldpunt Illegaal wonen. https://meld.nl/melding/gemeente/illegaal-wonen/
Een situatie is alleen terug te draaien als het illegaal is. Ook brandveiligheid kan aanleiding zijn om langs te gaan.

Er is een minimum formaat voor kamerbewoning. De gemeente is gebonden aan landelijke regels, maar er komt Zaans beleid voor woningsplitsing.

Illustration
 
Deel dit: