Organisatie

De Hoofdzaak

De Hoofdzaak is een zelfregie- en herstelorganisatie voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid en hun naasten. Bij De Hoofdzaak kun je deelnemen aan allerlei herstelactiviteiten.


In Zaanstad hebben wij drie teams:


ZOED (Zaanse Ouders ErvaringDeskundigen)


Voor ouders die behoefte hebben aan laagdrempelige herstelondersteuning van andere ouders. De ervaringsdeskundigen uit het ZOED-team ondersteunen vrijwillig ouders van kinderen met een psychische kwetsbaarheid. Binnen team ZOED is er o.a. kennis op het gebied van: ASS (autisme), suïcide, verslavingen, depressie, misbruik, AD(H)D, PTSS, overlijden van een ouder, (vecht)scheiding, eetstoornis en uithuisplaatsing. Dit doen zij bijvoorbeeld door een luisterend oor te bieden, aan te sluiten bij moeilijke gesprekken met school of professionals. Ook geven de vrijwilligers van ZOED, voorlichting aan andere ouders en/of ketenpartners.


 


JEZ (Jongeren Ervaringsdeskundige Zaanstad) 16 t/m 27 jaar.


Wij bieden onafhankelijke ondersteuning voor jongeren met een psychische kwetsbaarheid doormiddel van individuele ondersteuning. Wij bieden hun een luisterend oor en kunnen een voorbeeld zijn voor kwetsbare jongeren die worden ondersteund. Een JEZ-jongere motiveert en inspireert de andere om aan zijn/haar eigen herstel te werken. Daarnaast sluiten zij aan bij een keukentafelgesprek, geven ze voorlichting of richten zij een zelfhulpgroep op. Ook adviseren/informeren wij de gemeente en ketenpartners in allerlei vraagstukken. 


 


TED (Team ErvaringsDeskundigen)


De ervaringsdeskundige hebben door wat zij hebben meegemaakt, ervaringskennis verkregen. Zij kunnen je vanuit deze ervaringen en kennis ondersteunen bij jouw herstel. Bijvoorbeeld op het gebied van trauma, mantelzorg, depressie, bipolaire stoornis, angst- en dwangstoornissen, PTSS, AD(H)D, burn-out en (game)verslaving. Deze ontwrichtende life events zetten je leven op z’n kop. Je wilt de draad weer oppakken en zoekt daarbij een steuntje in de rug. Dan staat het Team van Ervaringsdeskundigen klaar voor jou. We willen jou graag met onze ervaring verder helpen. We zorgen voor: begrip, erkenning/herkenning, betrokkenheid en gelijkwaardig contact. Praktische ondersteuning en bemiddeling en hulp zodat jij stappen zet om sterker en zelfstandiger te worden.


 


Er zijn geen kosten verbonden aan de onafhankelijke ondersteuning van onze ervaringsdeskundigen. Wij gaan vertrouwelijk om met jou gegevens. Wat je bespreekt, blijft tussen jou en de ervaringsdeskundige. Alle ervaringsdeskundigen binnen onze teams hebben zelf ervaring met psychische kwetsbaarheid en/of verslaving en hebben een herstelproces doorgemaakt. Ze hebben trainingen bij De Hoofdzaak gevolgd om nu zelf ondersteuning te geven. Er zijn geen wachtlijsten. 

Deel dit:
Contactpersonen van De Hoofdzaak