Nieuw bericht

Het geheim van de Oostzijderkerk

geplaatst op 13 januari 2020, 13:56 uur, door peter Kruit

GRAFSTEEN MET GEHEIMSCHRIFT IN OOSTZIJDERKERK
Toen eind jaren zestig van de vorige eeuw een aantal banken in de Oostzijderkerk in de Klauwershoek te Zaandam werden verplaatst, kwam er in het vanaf het westen gezien, in de vijfde rij, gelegen op het 21e graf een grafsteen tevoorschijn die in plaats van tekst was voorzien van allerlei vierkantjes of delen van vierkantjes. Bij navraag bleek niemand te weten wat dit betekende of wie er begraven lag(en).
De heer J. Kuijper Mzn., archivaris van de vereniging ,,Vrienden van de Oostzijderkerk", besloot het een en ander uit te zoeken. Hij bestudeerde in het Rijkssarchief te Haarlem, de begraafboeken en de registers van impost op het begraven (Successiebelasting).
Na veel speur, denk en puzzelwerk vond hij uiteindelijk de code en daarmee de sleutel om de vreemde tekentjes te vertalen naar tekst. Behalve een paar kleine stukjes aan de bovenzijde van de steen, die onleesbaar waren omdat ze in het verleden in het looppad hadden gelegen en uitgesleten waren heeft hij de hele steen vertaald en volgens hem staat er:


dat gy hier sie
d........... is men drie,
die (h)ier leggen
............ seggen
Willem Klaasse Koster
out 68 jaar 2 3/4 maand
overleeden
17 september 1770
Duyfje Jans Spekham
out 23 jaar en 10 maante
overleeden
19 december 1777
Kornelis Klaasse Koster
out 76 jaar
overleeden
6 oktober 1779

2 foto's
De Oostzijderkerk
De code sleutel
1 reactie

Simone Ronchetti

Waarom codes in plaats van tekst? Mooi onderzoek trouwens
13-jan-2020 18:26
Wil je ook reageren? Meld je dan aan