Nieuw bericht

Geduld hebben en co-creatie

geplaatst op 9 oktober 2019, 00:00 uur, door Tussen Zuiddijk en Zaan

Wijkmanager Ruut Willems ziet en hoort graag verhalen uit de wijk. Dit is zo'n verhaal.

Alweer vijf jaar geleden is Buurtinitiatief Tussen Zuiddijk en Zaan ontstaan. Met een groep bewoners en ondernemers voortvarend van start gegaan. Binnen twee jaar heel wat mooie evenementen en projecten opgestart en afgerond, bijvoorbeeld drie keer een ontzettend gezellige markt georganiseerd. Twee keer in december en een keer in het voorjaar. Plantenbakken op de loswal en langs het parkeerterrein van de Burcht plus het plantsoen tussen de Zuiddijk en de Burcht geadopteerd. En de glazen deuren van de leegstaande ex-Aldimarkt voorzien van mooie foto's uit de buurt door semi-professionele fotografen in de wijk. 

Na die eerste twee jaar 'kakte het in'. Hier zijn verschillende redenen voor maar de energie verdween voornamelijk door het stil leggen van de vervanging van de Wilhelminasluis. Zolang er niets met de toegang naar de buurt gebeurde verdween de energie om iets neer te zetten. Gelukkig is het optimisme gebleven en is er al die jaren in ieder geval gewerkt aan het blijvend onderhouden van contacten met Gemeente Zaanstad en MAAK.Zaanstad Centrum-Oost. 

Grote ingrijpende veranderingen in het gebied tussen de Zuiddijk en de Zaan komen er voorlopig nog niet. Wel wordt er nu weer hard gewerkt aan de Wilhelminasluis en zijn er mogelijkheden om in de tussentijd toch iets te doen in dit gebied. Geduld hebben wordt beloond? Ja!

Het is niet groots maar toch, na twee jaar ligt daar dan toch eindelijk (bijna) een jeu de boulesbaan. De afgelopen twee dagen is er hard gewerkt en komende dagen wordt de baan afgemaakt. Volgende stap, voor ons, samen met Cafe De Schot, is het organiseren van een openingsfeest en wedstrijden. 

De aanleg van de jeu de boulesbaan is een mooi voorbeeld van co-creatie. Het is financieel mogelijk gemaakt door Tour De Schot, Tussen Zuiddijk en Zaan en MAAK.Zaanstad Centrum-Oost. De praktische uitvoering is gedaan door Gemeente Zaanstad. Het is nu aan ons, bewoners, om er een succes van te maken! Hou Facebook en de wijkwebsite in de gaten of organiseer zelf een jeu des bouleswedstrijd (en deel die dan weer hier op de wijkwebsite). 

Officiële opening met een feestje is op zaterag 26 oktober om 15.00 uur: Feestelijke opening!

 

 

 

3 foto's
Tekening uit perspectieffase MAAK.Zaanstad Centrum-Oost