Bericht

Meertalenkaart afval!

Geplaatst op 23 december 2020, 14:58 uur

In Zaanstad zamelen we afval op een bepaalde manier in. Via de kaart in de bijlage van dit bericht leest u in 5 talen, hoe we dat in Zaanstad doen.

 

Maar waarom doen we dat eigenlijk? U leest er meer over in dit atikel:

Goed bezig Zaankanters! Compliment voor afvalinzameling

De afgelopen twee jaar zijn bijna alle wijken overgegaan op een nieuwe manier van afval inzamelen. Afval dat hergebruikt kan worden, zoals plastic verpakkingen, blik, drinkpakken, oud papier, karton en gft- en etensresten worden aan huis of op centrale plekken in de wijk opgehaald. Restafval kan naar één van de ondergrondse containers in de wijk worden gebracht.

Gelukkig scheiden steeds meer inwoners in Zaanstad hun afval op de goede manier. Sinds de nieuwe manier van afval inzamelen is per inwoner aan huis gemiddeld 32 kilo meer plastic afval, gft en papier ingezameld. Het aan huis opgehaalde restafval is tot nu toe in 2020 met 1,03 miljoen kilo verminderd. Ook tijdens de coronamaanden is Zaanstad als enige gemeente in het ophaalgebied van HVC gelukt de hoeveelheid restafval ten opzichte van 2019 te laten dalen! Dat is goed nieuws, want het gescheiden ingezamelde afval kan daardoor worden gerecycled. Door afval te scheiden, hoeft er minder afval te worden verbrand.

En wat niet iedereen weet, is dat de gemeente geld moet betalen voor het ophalen en verwerken van afval. De rekening die u elk jaar voor het inzamelen en verwerken van het afval krijgt, heet de afvalstoffenheffing. De rijksoverheid verhoogt ieder jaar de kosten voor het verbranden van restafval. Daar heeft de gemeente geen invloed op. Hoe minder restafval er verbrand hoeft te worden, hoe minder geld de gemeente daaraan kwijt is. Door goed afval te scheiden, kunnen we met elkaar de stijging van de afvalstoffenheffing zo laag mogelijk houden.

In Zaanstad zijn we dus al goed op weg met afval scheiden. Dat is een compliment meer dan waard: goed bezig Zaankanters! Maar laten we er met ons allen nog een schepje bovenop doen, want hoe beter we ons afval scheiden, hoe minder de kosten stijgen!

 

Documenten
Deel dit: