Update

Samenvatting 22 maart 2021

Geplaatst op 13 januari 2022, 15:51 uur
Illustration

Hieronder een samenvatting van de vierde ZOOM online wijkbijeenkomst op 22 maart 2021.

Update, ontwikkelingen op thema’s

Verkeer

  • 30 km borden zijn geplaatst op 3 plekken: ter hoogte van nummer 123, 163 en 205 
  • Er loopt een aanvraag voor smiley-borden
  • Voor de middellange termijn gaat het om oplossingen voor het vrachtverkeer. Gekeken zal worden naar uitgevoerde metingen. Binnen 2 maanden is daar meer duidelijkheid over. Het plaatsen van borden is gericht op bewustzijnsverandering.
  • Borden alleen lossen niet het hardrijden op. Maar de gemeente mag geen snelheidscontroles doen. Het uitdelen van boetes is een taak van de politie, niet van de gemeente. Boa’s mogen geen rijdend verkeer handhaven. Vanwege capaciteitsproblemen ook i.v.m. Corona, zal de politie niet handhaven bij 30 km. Een mogelijkheid om het gedrag te veranderen is om samen met buurtbewoners prikacties te doen, zodat mensen geconfronteerd worden met hun rijgedrag. Mensen (herhaaldelijk) aanspreken is de beste manier van handhaven.

Verlichting 

Een groepje heeft de straatverlichting onderzocht. Qua lumensterkte is de verlichting goed. De beleving is echter anders. Dit hangt ermee samen dat het licht niet gelijkmatig is verdeeld, daardoor worden donkere delen, donkerder ervaren. Wel zou er onder de luifels verlichting aangebracht kunnen worden, of meer reclameborden die ’s avonds branden. Maar dit is een taak die bij de ondernemers ligt. Gerard Slegers geeft aan op de korte termijn de ondernemers bij elkaar te roepen om hen te motiveren gezamenlijke afspraken te maken

Handhaving/ondermijning

  • Als het gaat om gaat om ondermijning dan is er op de Zuiddijk nog een slag te maken, dan helpt het als er meldingen zijn. Met ondermijning wordt zware criminaliteit, witwassen gelieerd aan drugs bedoeld. Ondermijning raakt de samenleving, de straat en jeugd. Stel dat overgegaan wordt tot vervolging of sluiting dan helpt elke melding. Dus het is belangrijk om te blijven melden. Vanaf 1 april kan op meldingen geacteerd worden met een bestuurlijke boete.
  • Gemeenten hebben te kampen met capaciteitsproblemen, er is een disbalans tussen het geld dat het rijk geeft aan gemeenten en het geld dat gemeenten nodig hebben. Toch is er binnen de beperkte capaciteit veel neergezet. Er zijn het afgelopen half jaar 552 bekeuringen uitgedeeld, 50 waarschuwingen en 662 eigen waarnemingen. Verder is in de loop van april 2021 wet- en regelgeving op gebied van verkavelen en splitsen klaar, zodat ook achter de voordeur van start gegaan kan worden. Overall zijn er mooie stappen gezet, maar we zijn er nog niet. Het is veel meer een coproductie geworden hoe de Zuiddijk veiliger en leefbaarder kan worden. 
  • Er is vanaf september 2020 een integraal team aan de slag dat zich bezig houdt met wijkgerichte overlast. Het bestaat uit de afdelingen wijktoezicht en gebruikstoezicht. Binnenkort wordt er nog een jurist aan toegevoegd. Het team zal zich inzetten in de Russische buurt, Poelenburg en Zaandam Zuid.
  • Update maart 2021 team Wijkgericht Overlast door Marcel Groenendaal.    

Communicatie

Afgesproken wordt dat over de voortgang van de acties gecommuniceerd wordt op de wijkwebsite www.Zaandamzuid.info
Ook de verslagen van de bijeenkomsten zullen hier geplaatst worden.


Deel dit: