Update

Samenvatting 17 november 2020

Geplaatst op 13 januari 2022, 00:00 uur

Hieronder de samenvatting van de eerste ZOOM online wijkbijeenkomst op 17 november 2020.

Thema’s: veiligheid en leefbaarheid 

Op deze eerste bijeenkomst beginnen we met een filmpje waarin Hans Luiten op en over de beleving van de Zuiddijk vertelt. We verkennen met elkaar of en bevestigen dat dit een goed en volledig beeld geeft van de ervaren leefbaarheid van de Zuiddijk. 

Verlichting 

Opgave: 
De verlichting onder de winkelgalerij is slecht en bewoners ervaren deze plek als onveilig, niet uitnodigend. Het is een (sfeer)bepalend element van de ervaren leefbaarheid van de Zuiddijk.

Aanpak:
De situatie is dat de luifel geen eigendom is van de gemeente en dat de eigenaren van de panden zelf verantwoordelijk zijn. Wel is de straatverlichting in juni 2020 van 1800 lumen naar 2000 lumen verhoogd, om zo bij te dragen aan het gevoel van veiligheid in dit deel van de dijk. 

Besloten is om een werkgroep Verlichting in te stellen, die gaat onderzoeken wat mogelijke oplossingen zijn. De werkgroep zal bestaan uit bewoners, ondernemers en gemeente.

Verkeer 

Opgave:
Er zijn veel meldingen over foutparkeren, laden en lossen waar het niet mag, te hard rijden en tegen de rijrichting in. Bewoners ervaren geen actie en ingrijpen van handhaving. Hebben het idee dat handhaving niets/onvoldoende doet. Bewoners komen met tal van oplossingen: camera’s, drempels, smiley, slinger in de weg maken, flitspaal, auto te gast, profileren als fietsdijk.  

Aanpak: 
Zowel juridisch als verkeerskundig is één en ander niet zomaar aan te passen. 

Er wordt een werkgroep Verkeer samengesteld om samen te inventariseren en oplossingen te bespreken, waaronder korte termijnoplossingen zoals het plaatsen van parkeerborden en 30 km borden, maar ook middellange termijnoplossingen. 

Afval 

Opgave:
De afvalbakken zijn vaak overvol en dat geeft de dijk een verpauperd beeld. Er werd voorheen zaterdag en zondag ook geleegd. Kan dat weer? Kan er een taalkaart: ‘Hoe afval aan te bieden’ worden gemaakt? Suggestie om te onderzoeken of er een verband is tussen overbevolkte wijk en afvaloverlast. HVC komt na meldingen langs, maar het is bijna niet tegen te gaan.

Bewoners en ondernemers zijn het melding maken moe. Verpaupering van de Zuiddijk vindt plaats. Veiligheid is in het geding. 

Aanpak: 
Wijkwethouder Gerard Slegers geeft aan voor de korte termijn het ‘laaghangend fruit’ aan te pakken.

Illustration
 
Deel dit: