Bericht

Integratie onbekend maakt onbemind

Geplaatst op 14 november 2019, 18:01 uur

Afgelopen maandag had ik een gesprek met het bestuur van  Milli Gorus.
Milli Gorus is een Turkse organisatie die een buurthuis runt in Zaandam Zuid en tal van activiteiten organiseert voor verschillende doelgroepen in Zaandam Zuid en daarbuiten. Zij beschikken over een pand aan het Steve Bikoplein.
 
Een paar keer per jaar spreek ik af om bij te praten en te bespreken of en hoe we kunnen samenwerken, elkaar kunnen ondersteunen en activiteiten afstemmen. Nu was het, vanwege verschillende omstandigheden, een tijd geleden dat ik hen gesproken had. Ik was benieuwd naar hoe zij de integratie ervaren. Wat is de stand van zaken en wat is er nog te doen. De vraag spitste zich toe op wat dat dan precies is …. integratie.
 
Het was een levendig gesprek  waarin we onderzochten wat we nu precies bedoelen met integratie en hoe we daar vorm aan geven. Als uitgangspunt namen we voor  integratie: samen leven, samen wonen, samenwerken, elkaar kennen en elkaar respecteren, elkaar ontmoeten en begroeten…… Immers onbekend maakt onbemind.
 
Maar hoe doe je dat? Vaak denken we dan al van: ‘Jullie Turken moeten je aanpassen en meedoen’. Zij denken: ‘Ja, dat is prima maar hoe zit het met jullie? Is het een eenrichting aanpassen of een 2 richtingen route die we kiezen. “Als we uitgenodigd worden voor een bijeenkomst ‘ouder worden in de wijk ‘zoals bijvoorbeeld maandag aanstaande en waar soep en een broodje gegeten kunnen worden, is de soep dan halal? Als dat zo is, dan voelen wij ons welkom. Als dat niet zo is hoe kunnen wij dan aansluiten en meedoen.
 
Er wordt door het wijkcentrum Milli Gorus veel georganiseerd. Buurtbewoners worden  uitgenodigd om kennis te maken of een praatje. Elkaar leren kennen en ontmoeten is belangrijk. Anders spelen de vooroordelen de boventoon.  De opkomst uit de buurt is echter helaas zeer gering.
 
Integratie kost tijd en vraag een wederzijdse inspanning. Die tijd moeten we nemen en ondertussen in contact blijven, samen werken, afstemmen en gezamenlijk onderzoeken wat werkt en wat niet. Waar liggen de kansen en wat zijn de barrières.
 
Dat kan alleen als je samen optrekt en onderzoekt. Samen het goede voorbeeld geeft en doet wat je zegt en zegt wat je doet! Dan is wederzijdse samenwerking en integratie mogelijk.

Deel dit: