Blogpost

Samen werken aan de herinrichting van de Transvaalbuurt

Geplaatst op 12 september 2019, 19:59 uur

Enkele weken geleden heb ik samen met collega’s interviews gehouden in de Transvaalbuurt in Zaandam Zuid. We wilden een beter beeld van de buurt krijgen nu deze in 2020 - 2021 wordt heringericht. Afgelopen dinsdag hebben we naar aanleiding van die interviews een aantal bewoners uitgenodigd om verder te praten over de buurt. Wat vinden zij bijzonder aan de buurt, waar zijn zij trots en hoe kan de herinrichting straks bijdragen om de buurt nog meer in harmonie in te richten. Het gesprek is ter voorbereiding op een bijeenkomst die in oktober zal worden georganiseerd voor alle bewoners van de Transvaalbuurt.
 
Het was een inspirerend gesprek waarbij de saamhorigheid, het onderlinge netwerk en de relaties als kracht van de buurt werd beschreven. De buurt bestaat feitelijk uit 2 delen: een oud en nieuw deel. In het oude deel is het brommer en fietsverkeer een punt van zorg vinden de bewoners. In het nieuwe deel, dat een woonerf is, neemt het autoverkeer het niet zo nauw met de snelheid. Een andere inrichting van verkeerstroom zou helpen om de buurt veiliger te maken. Daarnaast zou een aangepast parkeer regime nodig zijn zoals bijvoorbeeld parkeren voor vergunninghouders.
 
Het groen in de wijk is ook uitvoerig aan bod gekomen.
De aanwezige bewoners vinden het pleintje aan de Lijnbaanstraat een centrale locatie in de buurt die anders ingericht zou kunnen worden zodat deze voor meer doelgroepen geschikt is. Het veldje aan de Krugerstraat zou dan meer een parkje of buurttuin kunnen worden. Ouderen die in deze omgeving wonen kunnen daar dan ook van genieten. Ook is er behoefte aan meer kleurrijke bomen en planten in de buurt.
Interessant was de discussie over het beheer wanneer er meer groen zou komen. Het lijkt bijna vanzelfsprekend dat de gemeente dit moet doen. Daar ben ik het als wijkmanager niet mee eens. Ik geloof in een gedeelde verantwoordelijkheid voor de openbare ruimte. Dit betekent dat bewoners ook actief zijn in het onderhouden van de buurt en het groen. Zo kan de gemeente kleurrijke planten en bomen aanbieden terwijl de bewoners gezamenlijk daarvoor de verzorging en het onderhoud doen. Als de bewoners de openbare ruimte ook als hun achtertuin gaan zien zorgen we samen voor een buurt, wijk en stad in verbondenheid.
 
De bewonersbijeenkomst over de herinrichting van de Transvaalbuurt staat gepland in de maand oktober. De bewoners in deze buurt krijgen hiervoor een uitnodiging toegestuurd.

Illustration
Bewoners laten zien wat Transvaalbuurt zo bijzonder maakt.
Deel dit: