Bericht

Zin in een wandeling?

Geplaatst op 7 juni 2019, 08:07 uur

Lange tijd waren een paar teksttegels spoorloos. Door de herinrichting van enkele straten en door de nieuwbouw in de buurt zijn de teksttegels van kunstenares Ida van de Lee tijdelijk verwijderd en opgeslagen. Na de aanpassingen zijn de teksttegels weer teruggelegd. Althans dat werd verondersteld. Door de oplettendheid van bewonersvereniging Vissershop is het gemis van enkele van de tegels aangekaart bij de gemeente en is een zoektocht begonnen. Uiteindelijk zijn de teksttegels gevonden en worden binnenkort teruggeplaatst.
 
Het kunstproject Sloophamer Schatkamer – Zaandam 2003 – 2006 is destijds gerealiseerd door Ida van der Lee na de sloop/nieuwbouw van het Vissershop.
“De arbeiderswijk het Vissershop moest worden gesloopt omdat het bleef verzakken. Ik kreeg de opdracht om deze veranderingen te begeleiden. De bewoners hebben hun verhalen en herinneringen in een schatkist gedeponeerd. In een processie is de kist naar het Zaans Museum gebracht. De herinneringen zijn in sloopwoningen uitgewerkt. De beste herinneringen zijn op honderd natuurstenen tegels gegraveerd en liggen nu op straat.”
 
De tekst op één van de 200 stenen: “Dag leuk, klein, gezellig, apart en bijzonder buurtje. Ik zal je missen!”
 
De tegels liggen verspreid in de hele buurt tussen de Conradstraat, Notenlaan, Bleekerstraat en Zuiddijk. Soms is het even zoeken maar als je vanaf de Zuiddijk op de Conradstraat of de Bleekerstraat naar de Zaan afdaalt of een van de zijstraten inslaat kom je ze vanzelf tegen. In de Hopstraat kun je je hart helemaal ophalen daar liggen er maar liefst een stuk of 16.
 
Het is leuk om eens een wandelingetje te maken door dit buurtje ‘Het Vissershop’in Zaandam Zuid.
 
 
 
 
 

Illustration
 
Deel dit:
1 reactie

Simone Ronchetti

vr 7 juni 2019 17:13
Wat leuk!