Blogpost

Verhalen uit de wijk

Geplaatst op 17 mei 2019, 08:11 uur

Je thuis voelen in de buurt of wijk waar je woont, dat zit wel goed in Zuid! Bewoners die ik de afgelopen tijd sprak voelen zich verbonden met hun wijk. Hier draagt veel toe bij: een buurvrouw die groet, mensen in je straat met wie je af en toe een praatje maakt, scholen die op loopafstand zijn, een buurtsuper, een voetbalveldje, de centrale ligging vlak bij het centrum en vlakbij de autoweg en natuurlijk een lekker huis om in te wonen. Bewoners voelen zich verbonden met hun buurt. Dat zie je ook aan de bewonersinitiatieven die er op verschillende plekken zijn.

Mooi om te zien hoe mensen samen de krachten bundelen. Of het nu gaat om bankjes voor ontmoeting, meer groen in de wijk, het samen organiseren van een barbecue, het oplossen van overlast of het creëren van parkeerplekken. Door de inzet van bewoners zijn op meerdere plekken in de wijk veranderingen aangebracht in de buurt. Veranderingen die voortkomen uit de wensen van bewoners en daar dus ook beter bij aansluiten.

Er zijn tal van onderwerpen waar bewoners zich voor inzetten. Het ene initiatief is succesvoller dan het andere. De gemeente juicht initiatieven in de buurt toe maar moet zich, naar wat ik hoor, ook tot deze initiatieven leren verhouden. Als de gemeente aansluit bij initiatieven hoeft alles dus niet van voor af aan begonnen te worden. De boodschap aan de gemeente is: Sluit vooral aan bij wat er al bedacht is en gedaan wordt door bewoners en kijk wat er nu nodig is! Het wiel is allang uitgevonden en op maat gemaakt voor de buurt of straat.

Deel dit:
1 reactie

Simone Ronchetti

vr 17 mei 2019 11:20
Helemaal mee eens en om dat wiel te vinden, ga in gesprek met mensen in de buurt (het zijn vaak mensen die zichzelf niet via social media of op andere manieren profileren. Maak van onbekend bemind :-)).