Bericht

Boombakken op de Zuiddijk

Geplaatst op 28 februari 2019, 11:39 uur

Ondernemersvereniging Zuiddijk heeft het initiatief genomen om een stukje van de Zuiddijk op te fleuren en meer aanzicht te geven. Nodig, want de afgelopen jaren is de levendigheid een beetje uit de buurt gegaan.

Sinds maandag 18 februari 2019 staan er “boombakken”.  Het zijn niet zo maar plantenbakken, er is ontzettend goed over nagedacht. De bakken moesten vooral betaalbaar voor de vereniging zijn en duurzaam, plus hufterproef.

In de boombakken staan berkenbomen. Stevige bomen die goed tegen wind, regen en zon en kunnen. Om de bomen heen eenjarige planten, vaste planten en straks bloembollen. De bakken worden of zijn al geadopteerd door de ondernemer waar de bak op de stoep staat. Zij zorgen zelf voor bewateren en onderhoud.

Dat is nog niet alles, de boombakken hebben ook een milieufunctie! Ze zijn niet gevuld met aarde maar met een CO2 opnemend gesteente, genaamd Olivijn. Olivijn wordt geleverd door de firma Greensand. Op de telefoon kan je zien hoeveel CO2 er door de bomen wordt opgenomen, zie de website van Greensand met opruimlocaties

Wat is greenSand?

Greensand is een natuurlijke kalkvervanger. Door verwering van olivijn met water wordt CO2 omgezet in silicaat, bicarbonaat en magnesium. Het is een chemische reactie is tussen een zuur (CO2 = koolzuur) en een basisch gesteente (olivijn). De bicarbonaten (=kalk) gaan verzuring van de grond tegen. De pH-waarde gaat omhoog en wordt gestabiliseerd. 1 kg greenSand heeft dezelfde werking als 1,43 kg kalk. Het vrijgekomen magnesium is een belangrijke voedingsstof voor de vorming van chlorofyl (bladgroen). Als je meer wilt weten over greenSand zie www.greensand.nl/.

 

Deel dit:
2 reacties

Ruut Willems

vr 1 maart 2019 18:18
Top Dim! goeie actie en mooi resultaat.
Fijn om op de Zuiddijk te zijn.

Eef Franke

di 12 maart 2019 12:46
Mooi Dim! En goed voor de gezondheid!